2020-06-26 1270 瀏覽
平時好小過黎馬鞍山,但咁岩今日去左馬鞍山探朋友,夜晚諗住落街搵下野食,朋友話我知馬鞍山係一個美食沙漠,聽完之後都驚一驚,好彩朋友即刻介紹左一間茶餐廳,咁就去睇下啦!位於鞍誠街8號新港城3期N座地下7-9號舖有間茶餐廳,第一次去真係笑左出聲,因為真係第一次見呢D奇景,茶餐廳要排隊??我大約7點半去到,門口已經滿滿都係人,我排第7個左右,不過好彩係茶餐廳,流動都算快,我大約等左半個鐘就有位啦,入到去睇下人地食咩,我又跟住啦,第一次食丫嗎^^"先叫左呢到最出名燒鵝,等左一段時間先到,可能因為真係太多人叫!我叫既係燒鵝下莊,大大隻脾超吸引,睇見都流曬口水,果然真係好好味,皮脆,肉嫩,唔會好咸,肉夠厚,搶住食曬呀~二話不說叫個白飯加清菜,白飯滿滿,粒粒乾身飯香味,清菜叫左蒜蓉炒菜芯,我最怕菜芯硬同有根,好彩呢間冇,菜芯煮得夠淋身,完全冇根,仲好清甜,引唔住,一條接一條!食食下,又好想叫D野黎餸飯,睇睇下叫多個嗜嗜滑雞煲,最愛叫嗜嗜煲入面既豬潤,爽口唔會好粉,一煲有四五舊,通常最快俾人搶曬,呢間D雞肉仲正,又滑又嫩,鮮雞味濃郁,配飯一流!馬鞍山都真係美食沙漠,不過好彩都仲有一兩間美食可以選擇!
平時好小過黎馬鞍山,但咁岩今日去左馬鞍山探朋友,
夜晚諗住落街搵下野食,朋友話我知馬鞍山係一個美食沙漠,
位於鞍誠街8號新港城3期N座地下7-9號舖有間茶餐廳,

我大約7點半去到,門口已經滿滿都係人,我排第7個左右,
不過好彩係茶餐廳,流動都算快,我大約等左半個鐘就有位啦,
入到去睇下人地食咩,我又跟住啦,第一次食丫嗎^^"
我叫既係燒鵝下莊,大大隻脾超吸引,睇見都流曬口水,
果然真係好好味,皮脆,肉嫩,唔會好咸,肉夠厚,搶住食曬呀~
二話不說叫個白飯加清菜,白飯滿滿,粒粒乾身飯香味,
清菜叫左蒜蓉炒菜芯,我最怕菜芯硬同有根,好彩呢間冇,
菜芯煮得夠淋身,完全冇根,仲好清甜,引唔住,一條接一條!
食食下,又好想叫D野黎餸飯,
睇睇下叫多個嗜嗜滑雞煲,最愛叫嗜嗜煲入面既豬潤,
爽口唔會好粉,一煲有四五舊,通常最快俾人搶曬,
呢間D雞肉仲正,又滑又嫩,鮮雞味濃郁,配飯一流!
馬鞍山都真係美食沙漠,不過好彩都仲有一兩間美食可以選擇!
2020-06-18
30 分鐘 (堂食)