2024-10-09 0 瀏覽
同朋友尋找香港原味道,當然少不了大牌檔,今日同朋友來到沙田博康邨,係少有現存嘅冬菇亭之一,金沙角美食小廚地方光猛整潔,有室內冷氣及露天座位適合唔同人需要,我們坐室內有冷氣。燒鵝拼燒腩仔燒鵝肥美燒得好香,皮脆啖啖鵝油流出嚟,鵝肉鵝味濃夠甘香,燒腩仔層皮酥脆肉鬆軟好食。招牌小炒皇幾乎係大牌檔必點菜,每間大牌檔都有自己風格嘅小炒,有韭菜花、銀魚仔、腰果、蝦乾、蝦米、蝦仁同魷魚,加乾蔥頭同辣椒炒惹味十足,送啤酒滿分。懷舊煎蠔餅的確有啲懷舊嘅味道,炸得好酥脆,蠔肉好鮮好甜,加咗芫茜煎炸更香。菠蘿咕嚕蝦球即炸蝦球加入菠蘿、青紅椒、洋蔥甜酸汁快炒,外皮脆,蝦球爽脆酸酸甜甜好醒胃,維持香脆時快啲食。金沙角美食小廚鑊氣夠,碟頭份量好充足,都幾抵食。
燒鵝拼燒腩仔
招牌小炒皇
懷舊煎蠔餅
菠蘿咕嚕蝦球

金沙角美食小廚鑊氣夠,碟頭份量好充足,都幾抵食。
  • 懷舊煎蠔餅
  • 招牌小炒皇