2020-03-01
我從來唔寫食評,但今次係呢啲非常時期遇到嘅事情我真係要幫佢宣揚開去!向來覺得呢間野都OK好食,但嚴重唔衛生有用嗎?呢間嘢我耐不時都會黎幫親,但今次之後我唔會再黎!係呢個武漢肺炎肆虐嘅緊張時刻,呢間銅鑼灣嘅江浙滬竟然有職員唔帶口罩,仲要係廚房出出入入,仲要上菜!我order左4個餸,頭兩個餸係有帶口罩職員上菜,第三、四道餸係個位黑衫無帶口罩黑衫職員上菜(職員話佢係老闆)。佢上第三道菜嘅時候,見佢無帶口罩,我已經O嘴。不過見佢上完菜即刻走左出門口食煙,咁我估計佢係因為趕著食煙手快快除左口罩順便上完我道菜先出去。(雖然我覺得咁樣嘅food safety都唔係咁好㗎啦,不過我又唔係係啲咩高級餐廳,無謂咁腌尖啦)佢食完煙後我一直望著佢,佢原來一直都唔戴口罩,仲要上埋我第四道餸。上菜時有講係上緊咩菜式。有無病菌散落我道菜,我真係唔知😨我即刻叫佢戴翻口罩。佢聽到我EE哦哦,好不滿,即刻話再煮過俾我。我二話不說退翻碟嘢比佢即刻埋單走。當然亦忍唔住話佢地啦!😡試問一間餐廳嘅老闆衛生意識咁低,佢嘅衛生程度可以有幾高?依家唔係平時普通病菌可以抵抗到,依家呢個病毒我地無抗體㗎,大佬!枉佢門口大大隻字寫著「齊抗
枉佢門口大大隻字寫著「齊抗疫,抗疫價」嗰啲咁嘅廢話。抗疫?播毒就有份!