2022-09-03
2094 瀏覽
同家人出嚟尖沙咀行下,先去飲餐茶,揀了在The One的譽宴。估唔到兩點黎到都全場滿座,仲諗住平日過左lunch rush hour會少啲人添。店員好快送上茶同碗筷,知道香港人習慣洗碗,哈哈,一盤大熱水上,幾好喎,唔使洗到枱面濕晒之餘,啲水超滾又可以浸晒全部,感覺乾淨啲。🫖香片&鐵觀音茶方面開左一壺香片同一壺鐵觀音,因為家人口味不一樣,一人一壺唔使爭。我個人黎講兩種茶都ok,飲咩都無所謂。譽宴啲茶都幾好飲,夠滾又夠濃,茶味好香。🥢餐前小食睇緊點心紙期間,店員送上餐前小食,是日係木耳,有醋、麻油、辣椒等調味,酸酸辣辣幾開胃。🥢冰鎮花雕南非鮑魚鮑魚好爽口彈牙,少許花雕酒味香口不嗆,點少少wasabi真係好好味。🥢香茜叉燒腸粉腸粉好飽滿,卷了半肥瘦叉燒粒,仲好重芫茜味,正喎,腸粉皮煙韌有咬口,好食。🥢沙薑豬手粒沙薑味香口,豬手爽口,已切成一口size好方便食。🥢鹵水豬腳仔豬腳仔軟腍,又滷得入味,份量仲意外地大碟添。🥢西杏片蘿蔔絲卷即炸的要襯熱食,蘿蔔絲好香甜,用上春卷皮比傳統的蘿蔔絲酥卷少了一份油膩感,變得輕盈多了,加了杏片更香口,讚!🥢蟹籽燒賣皇燒賣大大粒,調味不錯。🥢黑松露蝦餃之王黑松露
🫖香片&鐵觀音
🥢餐前小食
🥢冰鎮花雕南非鮑魚
🥢香茜叉燒腸粉
🥢沙薑豬手粒
沙薑味香口,豬手爽口,已切成一口size好方便食。
🥢鹵水豬腳仔
豬腳仔軟腍,又滷得入味,份量仲意外地大碟添。
🥢西杏片蘿蔔絲卷
🥢蟹籽燒賣皇
燒賣大大粒,調味不錯。
🥢黑松露蝦餃之王
黑松露味很香啊,有少少可惜係蝦餃不夠飽滿,欠了一點口感。
🥢南翔小籠包
小籠包好可愛呀,用個籠仔兜住,味道都幾好,不過湯汁唔算好多,不過作為茶樓點心合格有餘了。
🥢柚子蜜脆麻花
最後係甜品嘅脆麻花,可能放耐左先食,有少少淋左,但個柚子蜜真係好好味,又香又甜,柚子皮又帶少少苦味,正好平衡返唔會過甜。
水滾茶靚環境正,家人都好滿意。出面平台仲可以影個靚景,飽覽成個尖沙咀㗎,仲望到對面海添~