2017-08-17
今晚游完水後,好肚餓!來到樂軒臺搵食,平日夜晚好少經過,原來呢到有好多食店,各俱風味,有好多選擇!其中這間小店吸引住我,好似小食、意粉同烤菇咁,就食呢幾樣啦!秘製墨魚咀(29元)墨魚咀有咬口,唔韌,濃濃的黑椒十分惹味!如果無更濃就更好,保留返多啲原味周打蜆肉薯蓉烤菇(29元)滿滿的周打蜆醬汁鋪滿在大大隻蘑菇上面!味道香濃,唔似普通嘅罐頭湯配料豐富之餘,仲有好多薯蓉係底,薯蓉好滑,冇粉粒!蒜蓉芝士帶子烤菇(33元)帶子新鮮嫩滑,芝士同菇的味道好夾。蒜蓉唔會搶咗烤菇的味,表面的芝士燒過之後更加香牛油果海蝦烤菇(35元)三個烤菇之中,我就最鍾意呢款海蝦幾大隻爽口,牛油果醬好濃郁,好刺激味蕾,令我忍唔住食晒啲汁西班牙豬頸肉飯(45元)飯同豬頸肉分開上,飯嘅份量好大,勁大碟,可以叫少飯都得。店員落單時會提示豬頸肉的味道較辣,所以分開裝就可以自己決定落幾多汁豬頸肉切得比較細條,好爽脆,但本身有少少乾身,加埋啲特製嘅汁就好惹味。雖然越食越辣,但個種辣又令你欲罷不能整體來說都很滿意,下次有機會會再去!
其中這間小店吸引住我,好似小食、意粉同烤菇咁,就食呢幾樣啦! 秘製墨魚咀(29元)
墨魚咀有咬口,唔韌,濃濃的黑椒十分惹味!
如果無更濃就更好,保留返多啲原味
周打蜆肉薯蓉烤菇(29元)
滿滿的周打蜆醬汁鋪滿在大大隻蘑菇上面!
味道香濃,唔似普通嘅罐頭湯
配料豐富之餘,仲有好多薯蓉係底,薯蓉好滑,冇粉粒!
蒜蓉芝士帶子烤菇(33元)
帶子新鮮嫩滑,芝士同菇的味道好夾。
蒜蓉唔會搶咗烤菇的味,表面的芝士燒過之後更加香 牛油果海蝦烤菇(35元)
三個烤菇之中,我就最鍾意呢款
西班牙豬頸肉飯(45元)
飯同豬頸肉分開上,飯嘅份量好大,勁大碟,可以叫少飯都得。
雖然越食越辣,但個種辣又令你欲罷不能
整體來說都很滿意,下次有機會會再去!