2021-05-20
今日朋友邀請我去尖沙咀哩間餐廳食越南菜,黎到餐廳內人唔算多,係外面等左10分鐘左右,待應就安排左門口既位置比我地坐,唔知係咪因為我地有BB車關係所以先安排坐門口位置,一坐抵待應就提醒用餐時間限時90分鐘,90分鐘當然無問題啦,我地答收到。另一個黎慣幫親既朋友因為泊車之後先到,佢問我地點解裡面甘多位唔坐要坐哩度,裡面風景好靚的,我地無奈答係待應安排。開始睇下本meau有咩食先,我第一次黎,所以揭左兩轉本meau先諗好食咩,但待應係我地坐定5分鐘後巳過黎問我地落得單未,我地話等埋另一個朋友先,而朋友黎到後待應又再次黎問落單。於是我地嗱嗱聲落單,我地叫左兩個鮮椰青、一杯熱情果沙冰、河內蕃茄蟹檬、河內雞絲粉、同堤岸炒米粉食物分階段上台,先黎飲品熱情果沙冰:鮮豔的黃色,面層有些熱情果籽,沙冰好棉,好濃熱情果味。河內雞絲粉:好多雞絲覆蓋於面,湯底好濃牛味,朋友仲特登問店員拎左辣椒和青檸再自行添加,令到牛湯味道更提升另一層次。河內蕃茄蟹檬:蝦丸、蟹、札肉、蛋,湯底好濃,札肉係長條型的,比較少見,個檬粉似米粉一樣,滑溜溜,好好味。係享受緊既時候,其中一個朋友巳經食完,店員過黎收走佢個碗,朋友要餵小朋友
食物分階段上台,先黎飲品
係享受緊既時候,其中一個朋友巳經食完,店員過黎收走佢個碗,朋友要餵小朋友食野,所以食得比較慢,待應再次黎收走椰青
之後筷子、杯等,問左4、5次這個要唔要,這個幫你收走,完全全程感覺被吹促,到最後我放棄唔食件蟹,因為待應不停過黎真的好煩,我一放低對筷子待應又過黎即刻收走,兼問我飲緊杯飲品仲要唔要,我反問佢一句你有無見到我飲緊,於是張枱只剩反我一杯飲品,我朋友叫我不如走,唔好再飲。
成餐飯完本食到美味的感覺到最後得個嬲,埋單計埋10%服務費合共$473
食左只係40分鐘,除返開$12一分鐘,坐係度買難受,這樣的服務態度只為錢,再美味我都不會再黎幫襯。