2019-05-02 182 瀏覽
今日男友放假 但係又落雨 都無咩心機去玩所以去銅鑼灣睇完場戲諗住是但食個晚餐就算因為醒起加路連山道比較多野食 就行過黎揀下男友呢頭講起想食下辣野 個頭就見到呢間碗碗香紅油牛肉粉 就引咗男友行入去喇男友一坐低就揀咗紅油牛肉粉 店員姐姐問佢要咩辣個陣佢二話不說話中辣,店員都問多次 而跟得男友多 本身袖完全唔食辣丁變咗食辣既我 就諗一諗啦 店員就建議我可以試咗清湯牛肉粉先 陣間可以再加辣好細心好快就上咗男友既紅油牛肉粉 店員姐姐擺低仲叫佢試咗左邊無紅油既部份先 佢索一啖話問翻原來係三骨(🐤🐮🐷)煲超過十個鐘所以先咁濃味 撈混兩邊之前我試就覺得少少麻辣感覺 不過男友就話好滋味到我既清湯牛肉粉上菜 見到有一小羹份量既蒜粒 我已經知我會好鐘意 一飲湯個下再食下食下先留意到原來清湯係跟牛腩粒同牛展 好入味 好有咬口得黎唔會好韌 同埋原來d菜係酸菜黎 男友話夾埋芫茜同湯粉係最好味食到咁上下望到牆上個牌原來有建議食法可以加佢個花椒粉同胡辣椒 又有另一番風味飲品方面食得辣基本都要叫定架喇見到個牌推介苗鄉苦丁茶 所以男友叫凍我叫熱試下原來真係好解到辣,不過如果怕苦會推介熱飲多d 因為凍飲會有少少苦 不過都係
今日男友放假 但係又落雨 都無咩心機去玩

可以加佢個花椒粉同胡辣椒 又有另一番風味

飲品方面食得辣基本都要叫定架喇
見到個牌推介苗鄉苦丁茶 所以男友叫凍我叫熱試下
原來真係好解到辣,
不過如果怕苦會推介熱飲多d 因為凍飲會有少少苦 不過都係苦瓜個種甘苦 我個人黎講幾鐘意
好消到滯
苗旅苦丁茶

成碗粉既份量都好足料 有d似米線同烏冬之間既粉配埋湯真係好鬼
男友差不多食到底飲哂d湯
事後都唔會好口渴

題外話/補充資料: 男友話如果餐廳入面播下D中國風輕音樂會更有FEEL XD
2019-05-02
紅油牛肉粉