2019-02-28 716 瀏覽
早排朋友話俾我知呢間放題已經轉型做居酒屋,仲大力推介佢嘅海膽吞拿魚蓉杯,今晚喺中環開會,就喺大吉附近,就黎食下晚飯。海膽三重奏杯原來人地有個正名叫海膽三重奏杯,我估係因為主要魚生有三款,三文魚子、吞拿魚蓉同海膽,底下有啫喱同壽司飯。份量好多,海膽疊左好多層!可以就咁食刺身,亦都可以用紫菜包住食。我就鐘意先食刺身,試清楚海膽夠唔夠鮮甜,吞拿魚蓉夠唔夠甘香先,測試證實質素不錯,之後我先再連埋紫菜同青瓜食一齊食。赤味噌煮牛筋牛舌我地覺得呢個係居酒屋名物,牛筋煮得好淋,但留有少少彈牙口感,一咬落去我覺得係骨膠原bb爆發嘅感覺,哈哈,牛舌都非常入味。燒日本芝士年糕年糕麵粉味香,好軟熟,芝士澎湃,一d都唔油膩,面層輕微哄過,趁熱食冇唔好食嘅可能。三文魚加州卷呢個係驚唔夠飽而叫嘅,加州卷入面有玉子、蟹柳同牛油果,連埋三文魚腩、飛魚子同沙律醬一齊食,口感豐富。星期一晚上餐廳唔算多人,幾適合兩個人靜靜地食餐飯。服務唔錯,侍應好留心客人需要。洗手間亦都好乾淨。
海膽三重奏杯
赤味噌煮牛筋牛舌
燒日本芝士年糕
三文魚加州卷

星期一晚上餐廳唔算多人,幾適合兩個人靜靜地食餐飯。
服務唔錯,侍應好留心客人需要。洗手間亦都好乾淨。
2019-02-25