2021-09-15
鰂魚涌對於我嚟講的確係幾遠下,但係好彩我夠為食,為咗好嘢食幾遠都肯去,先至冇錯過到呢間勁高質勁好食嘅餐廳!!!我喺星期日夜晚大概六點鐘左右到餐廳,已經見到有條隊,心諗咁早都要排?!好彩只係餐廳未開門,過咗幾分鐘之後就順利入得喇第一次食當然要試吓佢哋嘅招牌豬軟骨野菜咖喱飯,因為我好肚餓所以加多咗隻温泉蛋睇圖以為份量唔多,嚟到先知都幾大碟,特別係番薯粟米南瓜生薑飯,下次我一定會叫少飯 同埋雖然話加咗番薯等材料好似比較健康,但係其實都係以白飯為主,如果可以提供糙米飯多一個選擇就好喇~野菜有西蘭花椰菜花紅蘿蔔洋蔥翠玉瓜同埋薯仔,唔係平時擺埋落去一齊煮咖喱好冧嗰種,味道清新。重頭戲係豬軟骨! 用燒汁熬製,夠大件夠冧,而且食落真係有啲膠質漿住個嘴,真係好耐冇食過咁高質咁好食嘅豬軟骨喇咖哩我覺得同平時自己用咖喱磚整嘅冇乜分別,一樣咁濃味,佢質地偏液體狀,分量多夠撈飯有突,下次我會叫少汁整體嚟講呢餐飯真係高水準,短時間之內一定會再去食多一次!依家諗返起個combination 都幾得意,無論係豬軟骨、椰菜、生薑飯都有各自嘅調味,但係咖喱汁就將佢哋融為一體,造就呢碟咁受歡迎咁好食嘅咖喱飯