2022-04-12
今次同埋一樣咁鍾意食中菜嘅 foodie朋友 去左一向口碑載道嘅留家廚房💛!留家叉燒 🐖 以豬嘅脢頭嘴部位製作,水準的確拍得住某幾間星級中菜餐廳。叉燒嘅肉質夠腍而不會過實,燶邊位置非常正正,其他位置鬆化易咬,蜜味醃製得剛剛適中,不會過甜。絕對係qualify為留家嘅招牌菜。杏汁菜膽燉白肺 🐽 🫁🍲一拎起🥄就知非常足料,潤一潤、補一補,啖啖都嚐到香濃嘅杏仁味道😌留家煙燻雞 🐓 ,經玫瑰露及豉油醃製後,再煙燻,一上菜就聞到陣陣香味,鮮雞皮薄肉滑,但個人認為整得再入味啲會更加好食🥴最後壓軸出場嘅係蔥油拌竹升麵 🍜 嘩!條條都非常彈牙,亦冇乜鹼水味,再加上惹味的蔥油,教我如何不愛它?😌📍 留家廚房灣仔軒尼詩道 314-324 號 W Square 5 樓全層
📍 留家廚房