2018-09-22
我間學校係起油尖旺區嘅,今晚放學一於就約埋同學仔一齊去食餐高級晚餐,執行每星期happy friday 制度😝今日就去咗油麻地區嘅 “紅煮意”,門口非常之有格調,充滿着文青嘅感覺,後來才得知餐廳每逢星期六都會有樂隊表演,好可惜今次聽唔到了~今次我同同學仔分別就叫咗兩個Meal set來食,分別係:”炭燒美國草飼牛肉眼牛扒”和”炭燒紐西蘭西冷牛扒” 配上燒汁、芥末,依家等我逐一同大家介紹下Meal set首先會跟咗餐湯同埋餐包先嘅,餐湯係忌廉湯,味道一啲都唔似係罐頭湯味,反而有一種自家製嘅忌廉湯味道,粟米粒粒粒分明,湯鹹甜得宜,值得一讚。餐包就係蒜蓉包,咬落去非常脆口,證明呢間餐廳非常有心思,烤包時間啱啱好”炭燒美國草飼牛肉眼牛扒”:一想到碟我已經比扒嘅大小嚇親,足足有我哋塊面咁大呀,份量非常抵食,我就叫左八成熟,切落去感受到非常肉質鬆軟嘅感覺。放入口入邊之後忍唔住驚嘆咗一聲,肉眼牛扒肉質非常鮮嫩,咬落去鬆軟,入口即溶,肉汁帶着甜味,真係齒頰留香㗎。配合埋餐廳配上嘅燒汁同埋芥末更加別有一番風味。燒汁食落去非常嘢未味,芥末食落去爽口,加埋肉眼牛扒嘅甜美,三隻一齊食落去啖啖都係享受。而今次我
呢間西餐廳有文清氣息之餘亦都十分高級,咁又成為咗我美食指南入邊嘅其中一頁啦!🤤