3天前 0 瀏覽
下晝 同咗母親大人去圓方食下午茶對上一次嚟呢度 應該係同我家皮姐不過喺圓方嘅水區食嘢 都係第一次呢間餐廳以木系為主 感覺好清新呢間隔上嚟講私隱度幾高 睇唔到隔離餐牌都幾特別 下午茶有三種嘅配搭小食配主菜 主菜配飲品又或者全配最令我難忘嘅係點餐 我叫個椰漿飯佢覆咗我句類似英文嘅嘢 成頭問號我話要椰漿飯 佢話椰漿飯係得一個後尾 發現佢應該係講娘惹嘅英文呢心諗我實係要知啦 今舖真係長知識-Tea Set下午茶-A = 小食B = 主菜C = 飲品-A+B = $88B+C = $88A+B+C = $98-A. Single Boned Buttered Wings w/ Preserved Bean Curd Mayonnaise (4pcs)A. 自家製腐乳蛋黄醬單骨牛油雞翼(4件)外皮炸得好香脆 另配埋腐乳蛋黃醬添單骨食落夠晒方便 份量多啲就更加好-A. Lemongrass Chicken Skewer (2pcs)A. 香茅烤雞肉串燒(2串)雞肉肉質鮮嫩 加埋青檸無得彈-B. Singapore Laksa(Yellow Noodle & Rice Vermicelli)B. 新加
下晝 同咗母親大人去圓方食下午茶
C = 飲品
A+B = $88
B+C = $88
A+B+C = $98
A. 自家製腐乳蛋黄醬單骨牛油雞翼(4件)
外皮炸得好香脆 另配埋腐乳蛋黃醬添
單骨食落夠晒方便 份量多啲就更加好
A. 香茅烤雞肉串燒(2串)
雞肉肉質鮮嫩 加埋青檸無得彈
B. Singapore Laksa
B. 新加坡大蝦喇沙摻摻
湯底椰香味濃 香濃得嚟唔算太辣
有兩隻大蝦三粒豆卜 同埋四隻蜆
大蝦食落口感彈牙 豆卜亦好入味
配料十足 份量嚟講都算啱啱好呢
B. Nyonya Traditional Pandan Coconut Rice (Rendang Beef & Crispy Chieken Roll)
B. 娘惹傳統斑蘭椰漿飯(巴東牛肉,脆皮雞卷)
賣相都幾吸晴 綠色嘅椰漿飯斑蘭味夠重
巴東牛肉炆得好淋身 微辣中帶點咖喱味
脆皮雞卷肉質鮮嫩 整體上食落外脆內軟
配埋花生溏心蛋醃漬物脆魚仔 口感豐富
C. Panama Orange & Sweet Plums Drink
C. 桔仔話梅水
飲落好清新 暖暖地夠晒養生
C. Red Jujube & Longan Tea
C. 桂圓紅棗茶
Blueberry Crème Brulee ($46)
藍莓焦糖燉蛋 ($46)
燉蛋面上有薄薄嘅焦糖脆 配埋藍莓醬
食落味道酸酸甜甜 入口又唔會太甜呢