2011-08-09
事前一日, 由同事宣佈, 明日不用帶飯. 因為是日老細請食飯. 全辦公室上上下下的同事. 大伙兒, 叫到成檯都係野. 而且大部份都是點心. 所以一看圖片, 兩棟摩天大廈擺係檯度, 十分之驚人.實際上, 呢一餐評不到什麼出來. 因為東西實在叫得太亂, 野食多到數都數唔哂. 味覺, 自然也亂哂龍. 不過, 整體上, 大部份點心都是有返咁上下水準的. 輕描淡寫幾味吧, 首先是腸粉, 粉皮夠煙韌. 牛肉腸, 餡內的牛肉嫩滑. 不是餓的原因, 不是不夠食的原由, 因為好味, 同事們麵搶住黎食. 蝦餃燒賣也是上酒樓必評的食物之一. 蝦餃, 正宗的餡料, 帶有少少筍絲, 原隻的小蝦. 香口又美味. 而燒賣, 夠哂肥美. 蝦肉豬肉同肥肉的比例, 完全的恰當. 炸點同味部小點, 如蘿蔔糕, 燒豬頸肉等, 也是做得不錯, 味道同賣相樣樣得. 不過, 某同事叫來了一個叫做七味雞的東東. 這種哈日式的東西, 俾著係我就一定不要. 出來的, 只是一盤混了七味粉去炸的雞. 味道亦太怪....真不味道廚師點諗出黎既.....暫時總共飲了兩次茶, 而野食真的太多了, 不過, 輕輕的總結一上, 海港集團既酒樓, 係
暫時總共飲了兩次茶, 而野食真的太多了, 不過, 輕輕的總結一上, 海港集團既酒樓, 係有水準既.
一檯12人飲茶, 找數800多元........誇張吧.....