2021-06-21 661 瀏覽
呢間譚仔三哥喺深水埗嚟講算係幾新嘅一間,今日就黎試吓睇吓佢嘅質素如何。依家譚仔三哥嘅主餐牌都進步咗好多,圖文並茂,辣度解說亦都非常清晰。最近仲新出咗湯底叫做「砂砂」,其實都係類似喇沙嘅風味。因為我都幾鍾意喇沙湯底,所以今次就揀咗呢個砂砂湯米線。去得譚仔三哥冇理由淨係食米線咁簡單,大部份人都會喺土匪雞翼同蒜泥白肉之間二選一,今次我就選擇咗前者,味道屬正常水平,但就略嫌佢嘅雞肉做得唔夠滑。砂砂湯底味道都有啲類似沙嗲味,不過就比較清一啲,而因為湯底比較清,就能夠飲得出多一份鮮味。配菜方面揀咗牛肉,質素正常有肉味。另外就揀咗煳辣湯底, 十小辣嘅味道完全符合我嘅要求,配埋魚腐索埋湯底非常開胃。嚟得譚仔對味道嘅要求都唔會太高,仲要學識聆聽譚仔口音,但以呢個價錢可以有餐溫飽,入口合格以上,都真係夫復何求。
土匪雞翼
砂砂湯米線