2018-02-05
2082 瀏覽
同女友專登揸車去九龍城買芋圓,咁買完都成8點啦!咁橫掂都好好彩咁樣泊到個兩個鍾錶位,咁不如就係度食埋啦!咁九龍城就好出名食泰國野啦!但係女友就話唔想食wor!於是我腦袋一唸,就唸到e間正正潮州菜啦!咀佢都話ok啦!咁就gogogo啦!去到啦!好好彩剛剛有個卡位仔,但係都有d迫,唔緊要啦!e度都唔係食環境,咁我地就點餸食啦,其實我地心裡面都已經有想食嘅菜式啦,都唔洗點樣唸呀!首先黎嘅係蠔仔粥,本身就唸住叫一碗呀!但呀姐姐就話一窩抵食好多,無記錯都係多二三十蚊,咁窩粥就非常非常足料,裏面好多蠔仔,另外重有冬菇,有烘左嘅大地魚乾,肉碎,重有d香菜等等,湯味鮮甜及惹味,真係令人一試難忘 ,你每一啖食落去都會食度有料,而且佢就唔會話咸,食落去果d係鮮味黎呀!正呀!好!到第二道菜啦,鹵水鵝片啦!鹵水鵝片係用左胸肉部分,大大塊同啖啖肉,好正呀!我女友大讚肉質腍,滷得入味,而最正係隻鵝大得黎係唔肥呀!出去食燒味就最怕食左d肥嘅家禽,果d肥膏食落去都唔知要跑返幾多個圈呀!而佢果d鹵水汁就真係堅無得輸呀!煮好左出黎都陣陣香味,再配埋下面果d鹵水豆腐,又香又滑,真係唔只用黎墊底咁簡單呀!我相信舊豆腐呀師傅都
好!到第二道菜啦,鹵水鵝片啦!鹵水鵝片係用左胸肉部分,大大塊同啖啖肉,好正呀!我女友大讚肉質腍,滷得入味,而最正係隻鵝大得黎係唔肥呀!出去食燒味就最怕食左d肥嘅家禽,果d肥膏食落去都唔知要跑返幾多個圈呀!而佢果d鹵水汁就真係堅無得輸呀!煮好左出黎都陣陣香味,再配埋下面果d鹵水豆腐,又香又滑,真係唔只用黎墊底咁簡單呀!我相信舊豆腐呀師傅都真係落足心機呀!
好啦!到拼盤出場啦!食材就非常之豐富,出面食果d拼盤就只可以選擇兩個或者三個併,但係e道就可以大雜併,有生腸,墨魚,紅腸,大腸同鵝腸等,同一個鹵水汁出黎嘅產品,同個鹵水鵝一樣,一樣都係咁入味,咁好食,特別推介係d大腸,炆到好林,好入味,唔臭,師傅們就真係好利害呀!
最後一個菜式係咸肉炒椰菜花,我真係未食過咁好味嘅椰菜花呀!非常入味,咸肉果d香味完完全全出晒黎,入晒去d椰菜花度,而且師傅嘅調味剛剛好,好出色,遺憾嘅係我揸車無得飲啤酒,我一定會再黎呀!