2021-02-04
有別於傳統越南菜,尼間啲菜式同設計都好新潮,環境好開揚舒適,地方夠大。招牌金邊粉 $88鍾意食牛一定要點,好多唔同部位嘅牛肉,有牛丸、肥牛、牛筋、牛腱等,肉質軟腍,湯底吸收左牛嘅精華,味道鮮甜,油條要儘快食,擺耐左好腍。 烤蔞葉春雞配青蘋果條 $78烤到啱啱好唔會太燶,雞肉好嫩滑,就算係雞胸肉都唔乾柴,雞皮好薄好香脆,超鍾意個沙嗲醬,椰奶味香甜濃郁,除左蘸烤雞,蘸炸雞都好夾好好味。青蘋果條唔酸甜甜地好開胃。 NVN高樓米塔 $48好高既炸米粉塔,配上臘腸粒、花生粒、炸蒜頭同紅蘿蔔絲,脆卜卜既米粉加埋其他配料一齊食,好有口感。食前淋上特製醬汁,醬汁酸酸鹹鹹,好有香茅味,非常開胃!但唔好淋咁多,唔係就太鹹。 ShakeShake雞軟骨 $42好fun,紙袋入面裝住炸雞軟骨,附上辣椒粉同青檸,可以按自己喜好調教分量。倒入紙袋後就可以shakeshakeshake啦~ 雞軟骨炸到好惹味,外層酥脆,入面唔會太硬同難咬,而且分量仲好多!不過我落曬所有辣椒粉,所以有D辣,唔食得太辣既就唔好落咁多了。南越蛋啤酒 $38第一次試蛋啤酒,感覺好新奇特別,蛋味唔係好出,啤酒甜甜地,酒精含量只有4點幾唔怕飲醉
招牌金邊粉 $88
烤蔞葉春雞配青蘋果條 $78
NVN高樓米塔 $48
ShakeShake雞軟骨 $42
南越蛋啤酒 $38
第一次試蛋啤酒,感覺好新奇特別,蛋味唔係好出,啤酒甜甜地,酒精含量只有4點幾唔怕飲醉。
荔枝雲朵咖啡 $32
好特別!估唔到荔枝同咖啡兩樣野整成野飲都可以咁夾~ 上層係espresso,下層係荔枝汁,加上tonic。飲落去酸酸地,espresso味爲主,帶有少少荔枝既甜味,好新奇既味道,但好好飲,又開胃!