2024-10-21 79 瀏覽
留意到尖沙咀最近開咗間火鍋餐廳,竟然有激罕雞部位食,就拿拿臨叫埋朋友去試!店員推介2人餐俾我哋,仲話2人餐只包兩罐飲品,但打完卡就可以變無限暢飲!咁抵,梗係拎埋個優惠先啦~我地點咗招牌牛骨清湯底,店員好快手就幫我地上菜,上到一枱都係!先飲一碗清湯,香甜得嚟仲有勁香黑椒味,然後就放一片吊龍落去,再點個自己組合出嚟既醬料,好鮮甜美味!肉類方面除咗吊龍之外,仲有招牌脆皮雞同埋一盤新鮮雞雜,店員耐心教我地唔駛淥太耐,雞雜本來都擔心,但食落冇怪味又幾過癮!最注目當然係「提燈」位啦,原來係雞卵巢加埋未孵化既蛋,其實食落係一粒外面爽脆、入面流心既雞蛋,我都係第一次見,仲要係第一次食~人一世物一世真係要試吓!其他仲有大大份蔬菜菌菇拼盤,同埋半打手打牛肉丸,牛肉丸食落好彈牙,另外仲有少見既高山筍芯,餐廳仲以油條取代平時打邊爐食開既響鈴,又幾好食喎!如果食慣港式日式台式火鍋,嚟呢度食吓未食過既部位都幾新奇刺激有趣~!