2018-08-27 1098 瀏覽
肥腩腩今日又帶蜜桃小丸子去試新野,就係印度菜!店舖位於荔景嘅祖堯邨商場內,老實講,唔係腩腩帶我來,相信無人會專登嚟呢度食野,因為除咗條大屋邨外,呢度係無野好行!為了一試新菜式,就無妨吧!由於我地係下午茶時段來,所以店舖係無人的,只有老闆在看電視,廚師在午睡(打攪哂)。不過,有生意唔通唔做咩,所以老闆都好好人咁邀請我地入嚟食。首先,叫了一道前菜叫Samosa veg. Samosa嘅港版係平時食開嘅三角形咖哩角,正宗印度版就係一個好立體嘅三角形,可以係炸或者焗而包住咸點例如辣薯仔、洋蔥、豆的小食,係阿拉伯地區、東南亞、中東地區以至印度十分流行。食落口裏面有好豐富嘅薯仔,咖哩味香濃而不太辣。另一個前菜係Papad Masala。Papad指一種好薄嘅脆片,可能因為我地晏來,個Papad唔夠熱,但就算脆。Masala係指混合嘅香料,我估係呢度菜式上係指脆片上嘅雜菜,包括蕃茄粒、青瓜粒同洋蔥粒,啲雜菜粒先用香料撈過,所以食落去好香,同埋啲脆片食,一硬一軟咁,口感唔錯。蜜桃小丸子最欣賞就係個Cheese Naan同Lamb masala。Naan係指一種平平嘅麪包,我覺得唔可以叫做薄餅,因為佢嘅

蜜桃小丸子最欣賞就係個Cheese Naan同Lamb masala。Naan係指一種平平嘅麪包,我覺得唔可以叫做薄餅,因為佢嘅質地軟綿線係似扁嘅包包多啲。入面有層薄薄嘅芝士,食落去有點咸香,好好食!

至於個Lamb masala, 好特別地係用銅器盛載,據說銅器可以對食物產生一種很好的能量。個Masala由多種香料混合起來令到佢好香、味道濃郁,而佢嘅辣又唔會令到你流哂汗,唔係好食得辣嘅我都入到口,將啲lamb masala同啲naan一齊食,正!

飲品叫咗杯mango lassi,芒果奶昔,對於我嚟講甜咗少少,不過配合其他食物來吃又幾清新。

平時真係好少食印度菜,今次第一次食,感覺正面,味道幾好,可以再嚟試其他菜式。