2023-12-11
星期日同幾位朋友食晏就,去左古琴雅苑食片皮鴨😋大家聚下舊哩間啲茶頗特別,有瑰荔堂煌,桂花烏龍叫左壺玫瑰+荔枝,聞落玫瑰🌹香,飲落荔枝香味😳🧐見到佢新岀左個䁔冬窩心系列,東坡肘子;古琴酸菜魚;蟹粉扒豆苗;錦繡大盤雞;至尊拼盤一於嗌個前菜至尊拼盤試下先,拼盤入面有四喜烤麩,拍閱洋黃瓜🥒,花雕醉雞,雞絲粉皮,揚州水晶肉前菜黎講份量都唔少,足夠我地食雞絲粉皮麻醬好香花生🥜味濃,粉皮較彈性,唔系滑lulu嗰款揚州水晶肉食落果凍啫喱層,但唔會感覺油膩醉雞,香濃花雕,雞肉滑溜砂鍋醃篤鮮黎一個砂鍋湯等我地暖下胃,份量都頗多,4個人飲都足夠每人兩碗奶白湯飲岀咸鮮味,肉見到兩款,一款普通落鹽醃咗嘅腩肉,另一款系風乾腩肉,啲肉顏色粉粉嫩嫩,作用似金華火腿咸香味另外,見到厚切竹筍,蜆肉帶出鮮甜,繩結豆皮口感添豐富😋南翔小籠包襯熱必食,小籠包皮薄餡靚,多汁💦,沾上醋配搭完美烤北京填鴨⚡️重頭戲來啦,每枱必點北京填鴨配上秘製蜂蜜黃梅醬、京醬、哈蜜瓜、京葱及青瓜等配料,食出北京烤鴨正宗原味道✨配料更是免費添加聽話師父刀工每隻烤鴨都巧妙地片出108片😱每片都有脆薄的鴨皮和鴨肉,既食到鴨香油脂,又有濃郁的肉味另外,會建議
哩間啲茶頗特別,有瑰荔堂煌,桂花烏龍
叫左壺玫瑰+荔枝,聞落玫瑰🌹香,飲落荔枝香味😳
前菜黎講份量都唔少,足夠我地食
雞絲粉皮麻醬好香花生🥜味濃,粉皮較彈性,唔系滑lulu嗰款
揚州水晶肉食落果凍啫喱層,但唔會感覺油膩
醉雞,香濃花雕,雞肉滑溜
砂鍋醃篤鮮
另外,見到厚切竹筍,蜆肉帶出鮮甜,繩結豆皮口感添豐富😋
南翔小籠包
襯熱必食,小籠包皮薄餡靚,多汁💦,沾上醋配搭完美
烤北京填鴨
⚡️重頭戲來啦,每枱必點北京填鴨
✨配料更是免費添加
聽話師父刀工每隻烤鴨都巧妙地片出108片😱
每片都有脆薄的鴨皮和鴨肉,既食到鴨香油脂,又有濃郁的肉味
另外,會建議有幾片鴨皮占上砂糖慢用,別有一番風味😝
最貼心鴨卷餅每片都有層倒汗紙,隔層,等佢唔好所有痴住晒👍🏻
上海粗炒麵
😌最後來一個粗炒大家享用,粗粆份量好足,而且調味不會過鹹,炒得均勻有鑊氣🔥