2019-01-30 1050 瀏覽
好耐以前當莆田仲未成為米之蓮一星餐廳嘅時候,我同過一班同事喺另一分店食過團年飯。當時已經覺得呢間餐廳嘅食物有別於一般中菜廳,幾特別今日經過尖沙咀呢一間莆田,發現佢哋竟然有喺新加坡食過嘅撈喜餐,趁新年前要預祝下自己來年撈到風生水起七點幾成間餐廳已經爆滿人,侍應們忙到不可開交都仍然面帶笑容一坐低就俾咗碟餐前小食黑木耳俾我哋,酸酸地好開胃呢碟撈喜比到好大驚喜我哋,超級多料起入邊 仲有我最愛嘅三文魚 侍應起上碟之後叫我地拎定筷子 佢一路講啲祝福說話一路將所有材料撈埋一齊 非常過癮重點係真係幾好食乜嘢味都有黃金荷葉包非常好味 仲非常體貼俾埋手套我哋好似炸饅頭咁好食同酥脆嘅包面鋪滿白芝麻 再放啲勁香嘅洋蔥同肉絲入去 成個感覺其實係一個完美嘅洋蔥豬肉絲包酥炒芋芯又係莆田必點菜之一 脆脆地甜甜地嘅外皮 加上糯香味十足嘅芋芯 趁熱食好好味椒鹽豬手完全係骨膠原蛋白爆錶之作 餐牌寫到明佢地用八個鐘蒸到豬手嘅肥肉肥油揮發哂 所以剩返係入面嘅全部都係膠原蛋白!外皮係勁好味嘅椒鹽脆皮 裡面就係豐富嘅骨膠原 女仔真係絕不能錯過!最後新年當然要食返碗媽祖麵線啦 寓意長壽吉祥保平安成碗都非常鮮味 麵線偏稔 材料好充足其

七點幾成間餐廳已經爆滿人,侍應們忙到不可開交都仍然面帶笑容

黑木耳
一坐低就俾咗碟餐前小食黑木耳俾我哋,酸酸地好開胃
重點係真係幾好食乜嘢味都有

黃金荷葉包