2021-01-20 238 瀏覽
話咁快又就嚟到新年,時間過得真係特別快雖然呢一年都充斥着好多好困擾嘅疫情, 但作為重要節日之一新年當然大家都唔會冇晒意欲去聚埋一齊有個新開始啦。過往新年嘅時候成日都見到一個好特別嘅情景就係送禮通常來來去去都係嗰幾款,就算食唔厭睇都睇得太多都無趣啦,為咗要有一個新口味嘅送禮,四周圍睇吓諗吓亦都係在所難免。皇玥,一個都幾出名嘅品牌,無論係月餅定係曲奇甚至一口酥,佢哋都做到非常之吸引。 為咗避免出現搶購潮當然要先買為快啦今次呢個禮合包含咗幾個元素第一就係蛋捲第二就係脆條第三就係蝴蝶酥,就唔再係想像到嘅朱古力或者係曲奇咁簡單。當然三款都有佢哋獨特嘅口味啦首先蛋捲最重要嘅就皮薄又要夠脆,但與此同時當然係越龍蛋香為之越好啦,呢一個原味蛋捲酥脆得來又夠晒乾身,蛋味同大牌子嘅蛋捲比有過之而無不及,可見用料十足。第二個就係比較特別嘅黃金脆條,黃金當然所指嘅就係鹹蛋黃,好似呢一兩年鹹蛋黃嘅應用開始廣泛左, 由魚皮去到薯片都有,今次就清淡啲加落去脆條嗰度成為咗一個小食,口感就好似一塊充滿着鹹蛋黃嘅餅乾咁樣但重點就係唔會過鹹,顏色又唔會去到好深色嘅黃色反而係作為一個襯托,雙方都慢慢突出自己,一如所料所有餅類嘅

當然三款都有佢哋獨特嘅口味啦

第二個就係比較特別嘅黃金脆條,黃金當然所指嘅就係鹹蛋黃,好似呢一兩年鹹蛋黃嘅應用開始廣泛左, 由魚皮去到薯片都有,今次就清淡啲加落去脆條嗰度成為咗一個小食,口感就好似一塊充滿着鹹蛋黃嘅餅乾咁樣但重點就係唔會過鹹,顏色又唔會去到好深色嘅黃色反而係作為一個襯托,雙方都慢慢突出自己,一如所料所有餅類嘅食物都充滿濃濃嘅蛋香味。

最後唔少得蝴蝶酥啦亦都有兩款味就係原味同埋榛子味,特別講吓榛子味因為係一個幾特別嘅配搭!我就係食完之後隻手仲係油淋淋,我呢個蝴蝶酥做到恰到好處油份屬於偏小份量但口感仍然不變, 唔好睇佢薄薄地但實質上感覺就好似千層酥咁樣千絲萬縷, 又有韌度又有味道,榛子味可以覆蓋牛油嘅味道變得唔再平凡。

新一年當然送嘅嘢都要係新嘅花款啦所以自己絕對推介皇玥嘅禮合,既體面又滿足
2021-01-18