2017-06-20 10801 瀏覽
最近突然好想食豬手,想食佢脆脆既豬皮,豐富既骨膠原!!所以今次黎到炸豬手好出名既「妹記」!同朋友兩個人六點左右就黎到,唔駛BOOK枱可以直入建議如果七點先黎到既話,最好就先BOOK枱,因為滿座率已經有七八成!!本身想叫個炸豬手,點知職員話「六十幾蚊呢款炸豬手唔脆架,原隻果款先脆!」心裡有萬個問號,炸完既野唔脆?! 點解?但重點係兩個人點可能食得哂原隻炸豬手?!…所以放棄左兩個人叫左三個小菜,同兩個白飯 ($10)鬼馬油炸鬼 ($78)我估呢味應該係妹記第二款必點菜式呢款小菜鬼馬在於蝦滑釀左係油炸鬼入面,之後拎去炸但即使炸完,蝦滑都唔會變乾,仍然有濃濃既蝦味!! 蝦滑好有驚喜而油炸鬼炸到內外都十分乾(個人覺得硬左D),已經食唔出係油炸鬼;但正正因為油炸鬼味淡同硬先可以特顯返蝦滑既蝦味同彈椒鹽鮮魷 ($58)魷魚分量足夠又唔厚粉,而且無炸過龍,仍然保持到外層少少脆粉漿同內裡彈牙魷魚,但略嫌魷魚味唔夠。不過,以呢個價錢食到呢個小菜已經算抵!! 出面咁上下質素都要六七十啦妹記小炒皇 ($78)呢度個小炒皇除左韭菜、蝦乾、腰果、魷魚仔、菜蒲條之外,仲多左鮮蝦仁、元貝仔同銀魚仔。材料真係勁豐富!!
最近突然好想食豬手,想食佢脆脆既豬皮,豐富既骨膠原!!

所以今次黎到炸豬手好出名既「妹記」!
同朋友兩個人六點左右就黎到,唔駛BOOK枱可以直入

心裡有萬個問號,炸完既野唔脆?! 點解?

但重點係兩個人點可能食得哂原隻炸豬手?!…所以放棄左

兩個人叫左三個小菜,同兩個白飯 ($10)

鬼馬油炸鬼 ($78)

我估呢味應該係妹記第二款必點菜式

呢款小菜鬼馬在於蝦滑釀左係油炸鬼入面,之後拎去炸

但正正因為油炸鬼味淡同硬先可以特顯返蝦滑既蝦味同彈

椒鹽鮮魷 ($58)
椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷

妹記小炒皇 ($78)
妹記小炒王

雖然無出面大排檔咁有鑊氣,但鹹香味好夠,餸飯一流,如果一大班朋友食,送酒更正

飯碗同呢度既裝飾一樣,都係模仿梗大排檔
而家夏天如果想食大排檔,但又唔想熱既話,呢間有冷氣既樓上大排檔,係不二之選!!
2017-06-16
妹記小炒王