2020-12-12
澳門逸園中心有好多餐廳,鐵板燒都唔止一間,而且地點就腳,食完野行銅鑼灣夠晒方便。呢間鐵板燒相對比較新式,而家OpenRice訂枱仲有優惠,一於試吓👯♀️訂枱時要求坐吧枱,可以近距離見到師傅整鐵板燒。而我哋嗌左虎鐵特選C餐同D餐,可以試多啲嘢!▫️虎鐵C&D - 鴨肝蒸蛋 & 沙律蒸蛋好滑,上面加咗塊鴨肝,鴨肝好香仲有少少油脂滲落隻蛋,好味。切得好靚嘅蕃茄,配上新鮮沙律菜同醋,夠晒開胃。▫️虎鐵C - 煙燻帆立貝擺盤好靚,煲仔入邊有煙燻過嘅菊花花瓣,帆立貝放入煲仔煙燻。大概燻到三成熟,味道鮮甜,口感彈牙,仲有菊花煙燻香味。左邊係用岩鹽寫嘅餐廳名,另外配上紅酒啫喱,正。▫️虎鐵D - 大海虎蝦餐廳選用會緬甸海虎蝦,夠大隻。蝦頭味道濃郁再配上三文魚子,多重口感。蝦肉實淨,爽口彈牙,再配上蝦頭熬製嘅蝦膏汁,香濃鮮甜。▫️虎鐵C - 香煎法國鵝肝鴨肝煎得好香,外脆內軟,十分肥美,配上蘋果喺底同埋黑醋汁,增加香甜味道。最後食埋焦糖鋪面嘅西檸片,清清油膩感再食下一道菜。▫️虎鐵D - 南非鮑魚原隻燒嘅南非鮑魚,口感煙韌。伴碟嘅有三文魚子同海草,再配上蟹肉海苔汁,味道好夾。▫️虎鐵C&D - 日本A5和牛薄燒和牛
▫️虎鐵C&D - 鴨肝蒸蛋 & 沙律
切得好靚嘅蕃茄,配上新鮮沙律菜同醋,夠晒開胃。
▫️虎鐵C - 煙燻帆立貝
▫️虎鐵D - 大海虎蝦
▫️虎鐵C - 香煎法國鵝肝
▫️虎鐵D - 南非鮑魚
▫️虎鐵C&D - 日本A5和牛薄燒
和牛油花豐富均勻,入邊捲住大量炸蒜同蔥花,夠晒惹味。師傅切到一口size,一啖一件夠晒滿足。
▫️虎鐵C&D - 味增湯
用料十足嘅味增湯,加入大量昆布,夠晒清甜,送飯一流。
▫️虎鐵C+D - 和牛鴨乾炒飯
鑊氣十足嘅炒飯炒得粒粒分明,我哋將C餐同D餐嘅和牛同鴨肝加埋一齊,好味。
▫️虎鐵C&D - 豆腐雪糕
雪糕有四種口味,冇記錯有豆腐、紅豆、芝麻同埋綠茶。揀咗豆腐口味,清甜嘅味道。