2016-02-19
去大圍拜年 一班姐妹話要食好出名的打冷。我當然舉腳贊成 有得食咪得。哈哈蠔餅 - 正!新鮮炸起 蠔仔一粒粒好肥美 蛋香夠 唔會成口炸粉。 鹵水鵝片 - 睇落已經覺得想食。一片片切得好靚 下面墊著豆腐 豆腐鹵得好入味。鵝片一食 五香八角個d味全部出曬黎 鵝片又滑 肉都算嫩。配料仲有大量花生 好正。 豉椒炒蜆 都幾大碟。熱辣辣炒起 蜆全部都熟曬 但唔會太老 紅綠青椒紫洋蔥樣樣齊 幾惹味。 鹽焗烏頭 - 我唔食魚。但姐妹話好入味 魚肉幾鮮甜 唔腥。再配搭特製酸酸地既汁 水準不錯。 韮菜豬紅 - 呢碟係今晚唯一覺得失色的。韮菜超少 莫非菜呢期太貴?豬紅 其實食落唔似豬紅 口感怪怪地 而且個汁太咸 麻麻。 最後點了清心大四喜做甜品 好清潤 大家都好鐘意 有食落QQ的清心丸 綠豆 蕃薯 白果 甜甜地 又有咬口 好滿足。