2020-08-20
❀ Bedu #中環 ❀❗️新派創意中東菜 總有你未見過嘅菜式❗️——————————————————一向喜歡食多國菜嘅我,今次嚟到主打現代中東菜嘅BEDU✨餐廳保留到中東菜嘅特色得嚟,配搭帶點新奇,務求以創新嘅手法呈現中東游牧飲食文化。佢哋嘅菜式幾特別㗎,食過唔少中東餐廳嘅我都冇乜見過💫。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 紅菜頭薄荷乳酪Beetroot labneh $55用紅菜頭整成奪目嘅鮮紅色💕,紅菜頭味道本身清甜酸酸地,令到乳酪冇咁膩。薄荷味非常之淡,唔鍾意薄荷嘅我都接受到。口感就係稠身少少嘅乳酪。整體唔算太特別,但勝在比較罕見。味道: 4.1/5 性價比: 3.8/5.☞ 自家製薄餅Homemade flatbread $55冇理由就咁食啲乳酪,所以嗌咗碟薄餅嚟搽。一共有三塊自家製烘到外脆內鬆軟嘅薄餅🍞上碟嘅時候熱辣辣,夠香脆,的確整得唔錯,用嚟配中東醬料一流。味道: 4.1/5 性價比: 3.8/5.☞ 煙燻蜜糖烤菲達芝士 Baked feta $115有成手掌心咁大嘅原塊菲達芝士🧀!擺上鐵板到烤,配上煙燻左帶點焦糖香氣嘅蜜糖,羊奶嘅羶香同埋個醬汁嘅鹹甜非常之夾🤩!口感方面,芝士外層有少少硬脆
❗️新派創意中東菜 總有你未見過嘅菜式❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 紅菜頭薄荷乳酪Beetroot labneh $55
用紅菜頭整成奪目嘅鮮紅色💕,
紅菜頭味道本身清甜酸酸地,令到乳酪冇咁膩。
薄荷味非常之淡,唔鍾意薄荷嘅我都接受到。
口感就係稠身少少嘅乳酪。
整體唔算太特別,但勝在比較罕見。
味道: 4.1/5 性價比: 3.8/5
☞ 自家製薄餅Homemade flatbread $55
冇理由就咁食啲乳酪,所以嗌咗碟薄餅嚟搽。
一共有三塊自家製烘到外脆內鬆軟嘅薄餅🍞
味道: 4.1/5 性價比: 3.8/5
☞ 煙燻蜜糖烤菲達芝士 Baked feta $115
有成手掌心咁大嘅原塊菲達芝士🧀!
口感方面,芝士外層有少少硬脆,內裏就散散地一塊塊(並非拉絲㗎),蜜糖似麥芽糖,少少黏牙。
整體真係好有驚喜,不過真係食少少已經好膩🙈建議配埋麵包一齊食,又或者四個人share一件都得。
味道: 4.7/5 性價比: 4/5
☞ 蒜頭及醃辣椒雞肉串燒 Chicken skewers $140
一共有三串🍢。
同一般食開嘅港式串燒味道唔同,用上蒜頭同埋香料醃製,配上sour cream同埋酸甜青椒,增添中東風味🤣。
不過雞肉就未係最嫩,感覺似雞胸肉,口感一般。
味道: 3.7/5 性價比: 3.3/5
☞ 黑朱古力布丁配玫瑰乳酪Chocolate pudding $90
呢款係佢哋新出嘅甜品,真係唔錯幾好食😍!
四周烘得熟啲似濕潤朱古力蛋糕,內裏依然流心似朱古力慕絲,絕對唔係平時嘅布丁🥰!
面頭加上帶有淡淡玫瑰香氣嘅乳酪,酸酸地中和返朱古力嘅膩💕。
味道: 4.6/5 性價比: 3.7/5
整體來講呢一間餐廳嘅菜式真係好獨特✨中東菜本身已經比較少見,佢哋仲要係帶有玩味、富有創意,食厭晒平時啲食物嘅話可以嚟下呢間,味道大致不過不失,烤芝士同埋布甸特別印象深刻,勝在唔會喺其他地方嘗試到,可以試一次。