2023-08-03 80 瀏覽
科學園呢個地方除咗踩單車經過之外,都真係好少入去,咁啱果日要入去傾啲嘢,就搵咗係果到做嘢嘅朋友仔一齊食飯,原來呢到入面有間餐廳主打創意中粵菜,好似幾得意咁😍蒜蓉香辣鳳爪無骨鳳爪啱哂我哋呢啲懶人,鳳爪爽彈,味道偏酸辣,幾過癮嘅隻辣😂 酸酸辣辣的確係幾開胃口水禪蛋即係麻辣鵪鶉蛋,鵪鶉蛋呈半晶凝狀態,睇落都好靚😍 食落都好Q彈,都係開胃之選👍🏻乳鴿佢呢到嘅乳鴿係兩人惠顧就會送一隻,雖然話係送,但一啲都唔馬虎,乳鴿色澤亮麗,咬落去仲會滴出肉汁,皮脆肉嫩,正呀😚牛油果蝦春卷外層炸到脆卜卜,炸炸都幾薄,入面係滿滿嘅牛油果蓉,最估唔到係入面係有三隻爽口彈牙嘅大蝦,Yᴜᴍ😚松露懶人雞呢個係變奏版嘅手撕雞🤣 用上咗黑松露油去做主要調味,味度極濃,而雞皮又脆卜卜,肉質都算嫩滑,我哋覺得係幾出色嘅🤤氣鍋雞拿,呢個唔係雞嚟,係燉湯😏 仲要係超濃味嘅燉湯,奶白色嘅湯頭用紫沙茶壺裝住,配埋個小杯仔,一杯真係啱啱好,雞味同椰子味極濃,入喉順滑,呢個大推🫶🏻避風塘軟殼蟹一睇就知惹味,超多炸蒜係面,軟殼蟹脆卜卜啖啖肉,味道都係偏濃嘅,辣辣地,一啖一件,風味十足😎田園炒花青苗花青苗食落爽脆,配埋XO醬嚟炒就梗加惹味農仔荷

蒜蓉香辣鳳爪

口水禪蛋

田園炒花青苗
花青苗食落爽脆,配埋XO醬嚟炒就梗加惹味

農仔荷葉飯
Sɪᴢᴇ極巨型🤣 打開荷葉已經聞到屬於佢嘅香氣,而且用料都好足,有超多嘅蝦,雞肉粒,菇等等,飯就比較軟糯濕身少少

牛榛仔
呢款係🐮🐮造型嘅朱古力流心包,估唔到一摵開,係「真」流心,啲朱古力一嘢湧哂出嚟🫣 朱古力味唔太甜,但又食到好濃嘅朱古力味,值得一叫嘅

BB雞
呢款係🐥🐥造型嘅流心奶黃包,吸取牛榛仔嘅經驗,醒咗喇今次,佢都係「真」流心嚟,奶黃好香,而且唔算好甜,超級讚

菊花潽洱
飲品又係相當出色,菊花味好重,但又同唔到潽洱搶味,兩者相輔相成下,係好神奇嘅味道🤣 感覺好清熱解膩😌

桂花烏龍
比坊間嘅出色,啖啖桂花香,配埋烏龍茶,又係相得益彰,解渴一流☺️

總體而言,係一間性價比頗高嘅中菜館,菜式相當新穎,又夠Iɢᴀʙʟᴇ,而且價錢亦都唔係貴,一大班朋友嚟食吹吓水都非常合適💁🏻‍♂️
2023-07-28
  • 牛榛仔