2019-01-18
最近得知鳳城酒家飲食集團開左一間新派順德菜酒家,除左一罐既傳統順德菜之外,仲加入左年輕元素,推出一系列可愛點心,企圖吸引更多年輕人,作為其中之一既我都佢既點心吸引左😆😆佢令我改變左對酒家既傳統看法,於是今日約埋一班朋友黎呢度聚聚,一嚐呢間比我滿滿新鮮感既新派順德酒家😁 菜單上既菜式選擇十分多,除左一般既順德菜,仲有好多特色點心同甜品,令我選擇困難症又發作,每款都好想試,既然我地禁多人食,就梗係盡情嗌啦!😚 呢個骨真係好出色,外脆內軟,肥瘦均勻,咬落去肉汁豐滿,而且好彈牙👍🏻肉既比例都好多,唔會食少少就得返條骨🙂味道偏甜,唔鐘意甜既唔建議嗌,不過整體味道十分好🤤一般坊間嘅多士都偏硬,要用力咬,或放置太耐變得唔脆口,但呢度既多士則非常鬆脆易咬👍🏻👍🏻,蝦肉大大舊,而且好彈牙,兩者配合一齊食真係好好味!😋個人本身唔係太食得辣,呢個對我黎講有小小辣。一般嘅水煮牛肉都偏油膩,但係呢個唔會👍🏻安格斯牛既軟熟度控制得恰到好處,上枱時半生熟,入口好軟稔又夠嫩滑,食落唔會太重脂肪或者韌,好味👍🏻自己係出面飲過好多嘅椰子燉雞湯,不過大多數椰子味都好薄弱,但個人比較着重椰子嘅香味😕好驚喜既係,呢
自己係出面飲過好多嘅椰子燉雞湯,不過大多數椰子味都好薄弱,但個人比較着重椰子嘅香味😕好驚喜既係,呢個湯既椰子味好濃郁,每一啖都明顯飲到濃濃既椰子味,湯底清甜,表面無雞油浮現,出色👍🏻
聽講鳳城炸子雞好出名,的確炸子雞色澤好靚,皮脆肉嫩,雞肉好滑唔會乾身,但係個人認為欠缺一點點香口,可以放一些炸蒜提升味道,食起黎就無禁單調。
食完傳統菜,當然要嗌打卡一流既新潮點心啦!
流沙包有兩款,黃色係奶黃,而綠色係抹茶。流沙效果出眾,稍稍分開已經洶湧而出,不過略嫌過稀,奶黃味唔算好濃,結返少少口感會更好😆反而抹茶味有驚喜!第一次係酒樓食到抹茶味既流沙包,迎合潮流👍🏻🤣抹茶味好出,味道一啲都唔假,甜度剛好,食到尾會有少少回甘既感覺,好好味🤤🤤!
杏仁味出奇地濃!!口感十分細滑,杏仁味道愈食愈濃,食落唔會好甜,係好健康既甜品😆鐘意食杏仁既唔可以錯過!
原本以為西米布甸只係好普通嘅嘢,所以都冇太大嘅期望,點知好有驚喜!布甸甜度剛好,好重椰汁味💕口感紮實黏黏的,入口綿密,每一啖都食到大量西米粒,口感好豐富👍🏻十分推薦!
首先不得不讚呢個擺設好有心思好靚!個人並非榴槤愛好者,但係見到佢皮好薄,榴槤餡佔3分2😱,相距5個座位都聞到個陣榴槤味,鐘意榴槤既人一定要嗌!
呢個嘅流沙效果同樣好澎湃,用筷子夾開隨即流晒出黎,味道同流沙包相近,外脆內軟,皮軟糯得黎帶少許煙韌,成粒一齊食的話紫薯味會比奶黃搶左,不過樣貌又係一流😍👍🏻
呢餐飯食得好滿意😚食完之後會有種印象深刻既感覺,估唔到新派菜既味道都能夠做得禁好,好值得黎試下😆😆