2020-06-19
今日行開銅鑼灣見到一間簡約得黎又富有色彩既曲奇鋪頭,見到咁靚就入去睇下.本土既曲奇黎黎去去都係某幾間今次終於有新鋪可以試試.店內主打港式口味既曲奇大部份真係幾新穎,一共8款口味,咩都想試既我就揀左雜錦口味同陳皮子薑味返去比兩老試下.每盒包裝都以一個正正方方既盒裝上,每款口味都有唔同圖案係盒面上,淨係包裝已經拎晒滿分.雜錦內既8款口味有:1.提子花旗蔘內裏會食到粒粒好香甜既提子乾,花旗蔘味唔算濃所以食落都唔會有苦澀味.2.香辣蝦米鍾意辣既人一定好鍾意!未入口打開果刻已經聞到超香既蝦米味,曲奇中間仲壓左一隻完整既蝦乾係入面,入口惹味香濃,辣味都幾出,食完仲有陣好香既辣蝦乾係口腔內.3.紅棗曲奇內既紅棗肉真係好多,入口紅棗既甜味好豐富得黎又唔會過甜.4.杏脯迷迭香係曲奇外層加上粒粒糖粒,入口多左層脆口感,杏脯肉味都幾香甜得黎帶點果酸香.5.蔥油雞係我最鍾意既味道之一,入口蔥油味十分濃,蔥香味好突出再配上真係帶點雞既香味感覺唔會膩之餘又夠香6.6.七味粉帶好香既辣粉味,內裏有粒粒芝麻香,味道就真係七味粉既味道,多左陣牛油曲奇既味道.7.陳皮子薑兩老都叫好既口味,入口帶粒粒子薑乾入口甜得黎陣薑味
雜錦內既8款口味有:
7.陳皮子薑兩老都叫好既口味,入口帶粒粒子薑乾入口甜得黎陣薑味都幾夠薑同夠辣,食完個人精神為之一振.
8.XO醬味道都同樣夠香濃,味唔會單一帶層次感,入口先好濃既海鮮醬味,後有蔥蒜香帶出,曲奇都做到咁高質素既XO醬味真係超欣賞.