2024-08-11 160 瀏覽
前一日做完食肉獸,今日約咗一位素人食素。其實今時今日食素都可以好 chill, 而且健康又有營養。Eagle & Sparrow Music Cafe📍渡船角文蔚街23號社企+素食+生酮+音樂餐廳是一間社企,為弱勢社群提供工作機會。逢星期五六日有 live band 唱70-80 年代既中英舊歌。食物方面有素食和生酮的選擇,主打意粉、薄餅、漢堡等新派素食。餐牌上食物選擇非常多,而且每度菜式都命名好特別,令人想有試齊佢嘅衝動,最後我們點選了:🍽️蟹餅🦀配沙律素蟹餅咬落有素肉一絲絲嘅口感,原來是用蘿蔔絲、菇類做餡料,半煎炸得外脆內軟,唔講唔知係素食🌿;沙律用咗沙律醋,健康抵讚👍🏻🍽️墨西哥🇲🇽辣辣卷配手工薯條餅皮卷着鷹嘴豆、牛油果、生菜、羽衣甘藍,伴上墨西哥辣辣醬😋;薯角也是自家製。🧉金沙特飲用咗無糖可可粉、牛油果、羽衣甘藍粉,啱曬愛減肥嘅我,健康指數🈵分,有朱古力香味但完全無甜味☺️🍹粉紅佳人 粉紅色的Latte,朋友說亦是無甜的。餐廳還會定期派飯,聘請失業和無業的人,咁有意義一定要支持下。 星期五,有得聽歌又食得健康,又過了一個 愉快的晚上。#香港 #美食 #佐敦 #小店 #素食 #社企 #
前一日做完食肉獸,今日約咗一位素人食素。

其實今時今日食素都可以好 chill, 而且健康又有營養。

Eagle & Sparrow Music Cafe
📍渡船角文蔚街23號

社企+素食+生酮+音樂

🍽️蟹餅🦀配沙律

🍽️墨西哥🇲🇽辣辣卷配手工薯條

🧉金沙特飲

🍹粉紅佳人
粉紅色的Latte,朋友說亦是無甜的。

星期五,有得聽歌又食得健康,又過了一個 愉快的晚上。

#香港 #美食 #佐敦 #小店 #素食 #社企 #liveband #foodie
2024-08-09