2024-10-11
左荃灣老友聚餐,佢book了係#楊屋道 新開的商場,食閩南菜為主的4口餐廳,取名特別的新派中菜。餐廳設計得很有格調,氣氛比人有一種暖和親切感。快樂晚餐啤酒配下酒前菜,有2款手工啤,一款較濃味,另一款則較清淡,各有特色,下酒前菜分別是鱈魚乾同埋經醃製過,由日本直運,經餐廳煮理3個多小時,連骨同內臟都可以食的魚,在等餐時食下酒前菜很唔錯。姬松茸竹笙排骨湯,湯足料清潤,飲落唔覺有味精,好怕飲淡而無味嘅湯,呢度湯感覺養生。松仁薑蓉菠菜,菠菜新鮮煮得夠晒軟淋,加上松子的脆口感,2者夾埋好好吃。拌萵筍絲,入口清爽,健康前菜。黑蒜香煎帶子,有好香的黑蒜味,帶子煎到底面金黃色,肉嫩爽滑又有彈性。砂煲豆豉焗黃魚,好喜歡食魚,呢度的魚新鮮,肉質細嫩美味,配搭濃郁嘅豆豉醬,加添了鮮味感,健康的一道菜式。廈門沙茶麵,沙茶麵配料好豐富有蝦、蜆、魚肉片、糖心蛋、五花肉,湯底帶辣好好飲,麵質爽口又掛湯。白茶流心丸,酥脆白茶外皮,加上混合軟糯香芋球,餡料配上流沙咸蛋黃,簡直完美配搭!最後店員仲比左個隱藏餐單,說要之前訂好才有得食架,想嘆美食,就記得預先訂定啊!
拌萵筍絲,入口清爽,健康前菜。