2016-11-03 4301 瀏覽
近排香港興起蒸氣火鍋,上網見到依間好似唔錯甘,所以就一於就試下新野啦!依間舖入面既裝修都好靚,好別緻,環境好舒適,坐得好舒服。蕃薯蜆大大粒,粒蜆肉係同個殼差唔多size!!食落好鮮甜,好有咬口,得四粒真係好唔夠喉!!鮑魚係用蟲草花同薑絲調味,個鮑魚都幾大粒,好吸引。食落口啖啖肉,而目好彈牙,口內滿滿既鮮甜味,配以淡淡既蟲草花味,更能帶出鮑魚本身既鮮甜味,新鮮既食材配以簡單既調味已經可以好好味!和牛片切得薄薄地,好快就蒸熟。牛肉片食落十分嫩,而且帶有濃濃既牛肉味。食落口有濕潤既口感,唔會乾身。依種蒸法帶出左肉既鮮味,係一種唔錯既烹調方法。條魚剩係加左d薑葱去調味,但蒸既時間較得岩岩好,令到條魚岩岩熟,肉質嫩滑,新鮮既魚最後既煮法就係清蒸!☺將個南瓜排骨粥既材料首先放係鍋既最低,最特別既係依個粥係唔洗落水,用蒸既方法將佢煮熟。好特別既做法,最後侍應拎出一壼湯倒入d粥到再煮五分鐘到就完成。粥煲得好綿,而且有十分鮮甜既味道,應該係係之前上層既海鮮精華滲左落黎,依個粥真係做得好出色,好快就俾我地清曬!