2019-09-25 613 瀏覽
是日約咗朋友去海港城, 海港城人內開咗一個新嘅部份.北京填鴨係我嘅至愛, 聽人講呢間羲和雅苑有新嘅 食法所以就去試一試. 呢間餐廳位於最遠嘅新角落. 由於填鴨要等五十分鐘所以就落咗先. 餐廳內裝修古色古香, 環境唔錯仲有一個無敵維港景遠望icc. 點園專門介紹填鴨嘅食法, 有爆炸糖食法, 把鴨胸皮沾上藍莓醬再點上 爆炸糖. 呢個食法令有爆炸脆皮感. 但係我最鍾意都係另一早食法就係芥末醬配上鴨脾. 其次仲有山楂取代傳統醬汁嘅食法.百年醬肉肥而不膩配上夾膜食, 比起扣肉更好. 留意到有個韮香雞, 都幾特別所以一試. 韭菜蔥辣椒芝麻油醬油加上半隻雞, 食落雞唔柴有芝麻香同少少辣 叫咗一客張氏獅子頭, 一個迷你嘅獅子頭店員 送上一個迷你嘅白飯, 跟指示將二者合而為一, 獅子頭肉質鬆軟. 最後還有一個牛油蝦伊麵, 蝦球大粒伊麵底.最後紫薯燕窩蛋白有金箔面作結. 呢間餐廳位於海港城新舖分嘅最遠處,景觀不俗, 奉勸大家唔好低估咗片皮鴨, 其實都會飽飽哋.
是日約咗朋友去海港城, 海港城人內開咗一個新嘅部份.
片皮鴨
張氏獅子頭