2022-09-20
今日同朋友去左九龍灣Emax行outlet,見到廣告牌發現有間潮式酒樓,我地都好耐無食潮州菜所以就入去試吓。哩間酒樓都好闊落,星期六人流唔算太多,所以唔洗等位就可以入。我地用QR code落單,好方便!由落單去到上菜,大概等左十分鐘左右就有得食😋🔺滷水鵝片嚟到潮式酒樓,點可以唔食滷水,所以就叫左個鵝片!啲肉煮得好腍、好野味。鵝片下面仲有好多花生,可以當做埋前菜,岩岩好!🔺香煎蠔仔酪炸到金黃色嘅蠔餅加埋超足料嘅大大粒蠔仔,完美地滿足晒我地食潮地菜嘅願望,真心超好食✨🔺金銀蛋浸時蔬原來有三款菜底可以揀,有白菜仔、西蘭花、菜心,而我地就揀左西蘭花🥦 咸蛋同皮蛋嘅完美配搭,夾埋鮮甜嘅西蘭花,簡直就係一試難忘☺️🔺水晶蝦餃皇估唔到潮式嘅酒樓都有咁皮薄餡靚嘅蝦餃,充滿驚喜!🔺福果芋泥第一次食咁食一碗芋泥,充滿芋頭味得嚟又唔會好甜,加埋白果,好有口感,絕對不可錯過!📍新潮樓📍📍九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖
🔺滷水鵝片
🔺香煎蠔仔酪
🔺金銀蛋浸時蔬
🔺水晶蝦餃皇
估唔到潮式嘅酒樓都有咁皮薄餡靚嘅蝦餃,充滿驚喜!
🔺福果芋泥
📍新潮樓📍