琴日喺尖沙咀一日遊,行到8點腳斷喇!睇 Openrice 介紹依間聚手工火鍋,就帶兩個外國朋友去試試。我哋 book 咗8:45,但係真係好累,8點左右就去到,試試會唔會早啲有枱。一去到見到 full house,無辦法啦!個 staff 好有禮貌咁話如果我哋想去行下,早咗有枱就立即打俾我哋。我哋都係決定坐住等,個 staff 轉頭嚟問我哋要唔要飲竹蔗水或者薏米水,送俾我哋飲仲係咁話唔好意思,其實係自己早到,我哋唔好意思就真...到8:35左右有枱喇!等嘅時候飲咗凍竹蔗水,好清甜,staff 話係新鮮煲嘅,坐低立即再叫一壼!店嘅最中間有好大個 sushi bar,見到棘身拼盤好靚喎!不過兩個外國朋友話佢哋淨係食 salmon,咁就叫淨三文魚、三文魚腩棘身啦!兩種食落都非常新鮮,又滑又潤,一入口就知係靚貨!湯底朋友揀蕃茄豬骨湯。湯好鮮甜,仲有大大舊豬骨同蕃茄薯仔。朋友話佢哋返外國都可以試煲 minestrone 加豬骨,學我哋中國人打邊爐!打邊爐最重要梗係牛肉啦!睇住落 order 之後師傅即刻喺 sushi bar 手切,無花假!我哋叫咗牛小排,非常 tender、好嫩好滑!仲有牛邊位

仲有牛邊位,味道同口感同牛小排完全唔同,牛邊位好重牛味、好好咬!兩種都 like like like!
Staff 推介臘腸豬肉丸,大大粒、口感好好之餘,加咗臘腸好吊味!朋友話鬼佬 meatballs 無得比,問我點整?我真係唔識答。
我鐘意鵝腸,不過多數地方嘅都麻麻。依度嘅鵝腸好新鮮,肥膏留得不多不少,剛剛好!佢哋唔食內臟,我食曬成碟,正!
最尾跟個菜籃,新鮮仲排得好靚,份量又多。仲有兩個稻庭烏冬同豆腐,落晒先醒起無影相。
食完 hotpot,個 staff 問我哋要唔要水果同甜品,送俾我哋。但係我哋飲完竹蔗水之後,睇到 wine list 見價錢好抵,改飲啤酒,再飲咗兩支白酒... 朋友已經有啲醉,只好快啲埋單送佢哋返酒店。

It was such a great night!!! Good food + good service + good place,最重要仲有 good friends!聚,個名改得好,我未食完已經book 定下個星期六同屋企人嚟聚!

2013-01-20
  • 棘身、牛肉、臘腸豬肉丸、鵝腸、wine