2023-07-28
今次我地放工一齊到訪位於鴻圖道鴻運工業大廈地下,充滿日式校園風格,朋友力薦嘅日作食堂食日本菜!期待度滿分‼️我們晚上七點左右到店,已有不少客人享用晚餐,而且陸續都有客人進餐廳,氣氛十分不錯!今次我們挑選了兩個餐廳主打嘅日本定食,分別係鹽燒安格斯牛小排定食及日作吉列海鮮定食 (兩者都包含麵豉湯、漬物、日式玉露茶),大概十分鐘左右已經相繼上菜,可以開餐啦😋首先我地試咗最多好評及最受歡迎的鹽燒安格斯牛小排定食🐮 - 廚師鹽燒得非常靚,而且食落好重牛肉味,口感極佳,配埋珍珠米簡直係一流呀!評分9.8/10~ 之後就到熱辣辣香噴噴嘅日作吉列海鮮定食,分別有野生大海老、北海道帶子同埋廣島蠔 🤤 - 當中估唔到帶子Size偏大,而且好食口感又正,食完好有滿足感!另外海蝦同蠔都炸得不錯,唔會有一種太熟好「鞋」嘅感覺,食嘅時候連同美味嘅吉列醬汁一齊入口,兩個字:好食!評分9.5/10~總括而言,今次係日作食堂嘅晚餐體驗十分滿意,其一係坐得舒服,仲有食物質素又高,而且價錢合理,大概人均$200,有空絕對會想再Comeback試吓餐廳嘅其他菜式,感受多一次日式美食帶來的滿足感👍🏻