2012-09-04
最近聽朋友提起[天外天]的點心和小菜有創意,所以就約咗幾個胃食好友來試試。此食肆屬高檔貴價,星期三晚都有七八成坐滿已經算幾好生意。先來一客《宮廷帶子酸辣湯》,中規中矩啦,貪佢有帶子鮮味同有體面D。跟住來焗蟹蓋,同一般食過既焗蟹蓋沒甚麼大分別,都夠鮮味既。《凍頂烏龍茶薰鴿》做得唔錯,茶香薰味夠濃郁 《龍蝦蒸蛋白》係每人一客,味道水準保持得夠高。《五香脆安格斯腩片》對我來說有些驚喜,牛腩選料上乘,用很嫩的坑腩,暖暖的肉外面包著薄脆皮, 不過唔食牛既人仕就唯有旁觀喇。《話梅肉桂糖醋排骨》一人兩件,幾精緻,但冇驚喜。而《川府巴馬腿津白》也很普通,俾個靚名呃左。至於環境就一流,靠窗座位有維港景觀,我們坐大圓枱離窗五六米都可以看到大幅景都幾好,因為此處用全玻璃窗圍繞設計並在28樓高,所以從很多位置都看到海景。下次想試試午市廣東點心。
先來一客《宮廷帶子酸辣湯》,中規中矩啦,貪佢有帶子鮮味同有體面D。 跟住來焗蟹蓋,同一般食過既焗蟹蓋沒甚麼大分別,都夠鮮味既。 《凍頂烏龍茶薰鴿》做得唔錯,茶香薰味夠濃郁 《龍蝦蒸蛋白》係每人一客,味道水準保持得夠高。 《五香脆安格斯腩片》對我來說有些驚喜,牛腩選料上乘,用很嫩的坑腩,暖暖的肉外面包著薄脆皮, 不過唔食牛既人仕就唯有旁觀喇。 《話梅肉桂糖醋排骨》一人兩件,幾精緻,但冇驚喜。 而《川府巴馬腿津白》也很普通,俾個靚名呃左。 至於環境就一流,靠窗座位有維港景觀,我們坐大圓枱離窗五六米都可以看到大幅景都幾好,因為此處用全玻璃窗圍繞設計並在28樓高,所以從很多位置都看到海景。
下次想試試午市廣東點心。