2009-12-07 27 瀏覽
今日去葵芳搵埋阿姨飲下午茶,佢話呢間新開食過d野唔錯,就叫我地黎試下呢間啦。大概3:15黎到,即刻有位,實在係非常之好。呢度環境好靚,好多水晶燈,一睇就感覺係俾人擺婚宴既地方。地方算非常大,所以擺到好多張檯,不過變相就有一點點嘈,不過飲茶係咁架啦。叫了 4 - 5 樣食物,質素都算幾好。叫左碗燒鵝瀨,都幾大碗,而且有好多燒鵝。燒鵝雖然好味,不過感覺無咩肉,成日都食到骨......。另外流沙包亦都係唔錯,餡算流沙,而且甜度適中,不過個餡好似少左d,如果多返d就更好味啦。個皮厚左少少,但都算鬆軟,吃得過的。另外叫了一個鮮竹卷和川芎白芷魚雲。這兩個點心也是不錯的,鮮竹卷好多餡,筍夠爽而且肉夠實,味道亦夠。川芎白芷魚雲有點點腥,不過個魚頭好滑,有dd藥材味,都唔錯。最難食莫過於千層糕,外表就幾好,不過食落一d都唔鬆軟,好鬼實。攤凍少少仲硬到好似石頭咁,所以唔好食。有DD蛋黃香,不過彌補唔到一切。環境是最好,服務一般,食物質素中間至中上,不過葵芳來說應該是一個飲茶的好地方。

燒鵝瀨
流沙包