2024-08-30 51 瀏覽
今日同朋友去上環做運動行街食飯,到食晚飯嘅時間,就走去附近睇吓有乜嘢美食,我哋行到喜利街見到一間多國菜嘅餐廳,我哋喺門口見到個餐牌嘅食物賣相都唔錯,所以就入去食啦,這間餐廳招牌光猛個名都幾特別,叫不二功房,位於上環起喜利街23號地舖,搭港鐵到上環站A2出口,行幾分鐘就到非常方便。餐廳內裝修得好新淨,地方乾淨整潔,枱凳擺放整齊,坐得令人舒服。餐牌上嘅食物款式選擇都多,有烏冬、拉麵、丼飯、米線、廣西米粉、沙律、小食、果茶汁,真係有好多美味嘅日式、中式、西式嘅食物,仲有優惠,加選8元就可以配是日特飲一杯連同兩粒香芋丸。我哋就揀咗拉麵嘅豚肉拉麵配特飲、丼飯嘅親子丼配特飲、沙律嘅麻醬大蝦沙律、小食嘅枝豆、胡麻冷豆腐、日式炸雞粒,是日特飲係果茶汁嘅楊梅汁。小食,枝豆翠綠爽嫩,豆質軟綿,味道清甜,煮得香氣提升更加鮮綠,從豆筴中啜出枝豆更充滿了食趣,亦令口感鮮嫩清爽。胡麻冷豆腐用上嫩滑豆腐磚,配上日本胡麻醬,清爽風味,入口即化,令口感冰凉更多好吃,胡麻醬豐富的鹹香滋味超百搭,有消炎、養顏、抗養化的功能,連冷豆腐奉上為夏日增添一點涼意。日式炸雞粒份量不少,炸雞粒皮脆肉香,口感彈牙,肉質鮮嫩,日式炸雞的醃

小食,枝豆翠綠爽嫩,豆質軟綿,味道清甜,煮得香氣提升更加鮮綠,從豆筴中啜出枝豆更充滿了食趣,亦令口感鮮嫩清爽。胡麻冷豆腐用上嫩滑豆腐磚,配上日本胡麻醬,清爽風味,入口即化,令口感冰凉更多好吃,胡麻醬豐富的鹹香滋味超百搭,有消炎、養顏、抗養化的功能,連冷豆腐奉上為夏日增添一點涼意。日式炸雞粒份量不少,炸雞粒皮脆肉香,口感彈牙,肉質鮮嫩,日式炸雞的醃料一般都是使用味醂、醬油、蒜末和薑末一起醃漬,味道一流,加埋沙律醬非常配合好味好食。

個人都非常推介滑蛋雞扒飯,同日本居酒屋嘅味道真係非常相似,呢一個價錢可以食到呢一個質素嘅話,真係非常高質素,雞扒亦都非常香嫩,整體都非常好食!