2019-12-26
太子依到不停都有新的驚喜,今次又見到一間新的日本居酒屋開,同小可地晚市有一人套餐,當我煩惱食什麼時,見到菜單有救星-二人前,咁我就唔洗諗啦蟹籽沙律蟹籽多到成座山咁,分分鐘蟹籽的比例仲多過青瓜絲,食完哂之後仲有好多蟹籽刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)刺身簡單的主要會食的3款,其他好食就當然,但赤身竟然都唔差,小可赤身會覺得滿意壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)簡單四款的壽司,不得不說三文魚超級肥美,魚香魚油超好,另外北寄貝都很肥大新鮮燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)牛舌是用厚身牛舌,牛香不錯而且有咬口,雞翼都不錯,而且胡椒粉為主的調味,通常是其他的調味粉野菜天婦羅/稻庭烏冬天婦羅同烏冬差唔多到,兩樣一起食就變成有小菜配合,烏冬順滑就當然,而天婦羅都炸得幾好,起碼唔係感覺食粉麵豉湯/甜品-紅豆年糕最後完美的收尾,應該是用日本的紅豆,夠哂甜之餘,配合年糕的軟糯香甜,簡單好食
蟹籽沙律
刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)
壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)
燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)
野菜天婦羅/稻庭烏冬
麵豉湯/甜品-紅豆年糕