2021-08-03
< 鮨一魂 > 📍銅鑼灣琴日放假 決定食返餐好 就去咗銅鑼灣食lunch omakase🥰 師傅係日本人 經理幫我地講解每一道菜 非常細心👍🏻👍🏻💚枝豆豆腐前菜係枝豆豆腐 豆腐好嫩滑 帶小小枝豆味 幾開胃😛🍣壽司 九貫🐟福岡 間白魚第一道係福岡嘅間白魚 魚肉鮮甜 肉質嫩滑 配上赤醋飯 提升魚肉嘅鮮味👍🏻🐙北海道 八爪魚 第二道係北海道八爪魚 比一般八爪魚刺身更鮮甜 有咬口 加埋青檸汁更開胃🥰🐟靜岡 池魚第三道係靜岡池魚配蔥蓉 配上薑蓉同香蔥蓉 提升魚嘅鮮味 三者之間好夾 互相平衡 好好味😋🐟鹿兒島赤身第四道係鹿兒島赤身 醬油漬嘅赤身 醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜。赤身肉澤鮮紅含脂量少,肉質堅實,軟中帶有嚼感🐟靜岡比目魚第五道係靜岡比目魚 比目魚係白身魚 魚肉入口即溶 油脂香味十足😋🐟鹿兒島 中拖羅第六道係鹿兒島中拖羅 拖羅好肥美 入口即溶 油脂分布平均 每啖都係魚油🥰🧡三文魚籽海膽小丼飯另外最吸引就係呢個三文魚籽海膽小丼飯🥰師傅仲拎咗成板海膽俾我哋影相😍 加上滿滿嘅三文魚籽 好滿足😆 海膽鮮甜 配埋海水味濃嘅三文魚籽 令人回味😋🐟東京深海鰻魚最後係火炙東京深海鰻魚 鰻魚
💚枝豆豆腐
🐟鹿兒島 中拖羅
🧡三文魚籽海膽小丼飯
🐟東京深海鰻魚
最後係火炙東京深海鰻魚 鰻魚火炙後香氣撲鼻 肉質嫩滑😋
🥒蘿蔔、青瓜、牛蒡小卷
蘿蔔幾清甜 牛蒡經過調味 有咬口 青瓜切絲好爽脆😆
🥚玉子
玉子嘅蛋味好濃郁 口感鬆軟綿密 令人回味🥰
🍇甜品
最後以水蜜桃同提子作結 兩者都清甜多汁 為呢餐畫上完美句號😋