2024-07-07
雖然平時嘅我食好多日本料理,但日式鐵板燒真係比較少食,難得今日放假梗係要食吓好西啦😏男朋友帶左我去食位於尖沙咀既三日月,因為最近有優惠食開好西既朋友🥴唔好走寶啦✨澳洲龍蝦• 美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 $498✨前菜三小點煙燻雞肉比較特別,望落去好似刺身,但食落真係雞肉味道但口感偏爽口,而芝麻豆腐和牛蒡就無太大特別✨沙律🥗柚子汁沙律酸甜開胃,口感清爽✨茶碗蒸雖然望落呢碗茶蒸平平無奇😂面層淨係得幾粒三文魚子,原來用咗松露油作調味食落有驚喜😳,入面仲有少量木耳絲配搭口感更豐富✨鮮活澳洲龍蝦🦞新鮮活龍蝦非常吸引眼球🤩每人半隻份量都幾多,龍蝦肉鮮甜彈牙,值得一讚既係用龍蝦膏製作成嘅龍蝦汁非常濃味,完全食唔停口👅果然係今日嘅MVP❤️❤️✨美國Prime肉眼薄燒卷+ 日本野菜美國Prime肉眼,師傅製作5成熟將金菇和蔥卷在肉眼內,經過輕輕的煎香後散發出金菇的香氣。肉眼鮮嫩多汁,搭配餐廳自家製的三款調味汁,分別是酸汁、面豉汁和芝麻醬,個人比較喜歡配搭酸汁和海鹽進食。另外,經鐵板燒煮熟的新鮮蘆筍、冬菇、南瓜和蓮藕,鮮嫩多汁。✨ 鐵板炒飯餐廳用日本產的櫻花蝦、白飯魚乾炒制,最特別係加入酸梅醬食
✨前菜三小點
✨沙律🥗
柚子汁沙律酸甜開胃,口感清爽
✨茶碗蒸
✨鮮活澳洲龍蝦🦞
✨美國Prime肉眼薄燒卷+ 日本野菜
✨ 鐵板炒飯
餐廳用日本產的櫻花蝦、白飯魚乾炒制,最特別係加入酸梅醬食落微酸。飯粒香脆乾身,師傅建議食到一半時,將預備一壺在旁邊的鏗魚湯和wasabi倒入飯內成湯飯🤪
✨龍蝦味噌湯
餐廳將鮮活龍蝦殼混入鏗魚湯熬制而成,再添加豐富的味噌湯底,雖然龍蝦味唔突出,但都清甜而且有龍蝦肉食🤣
✨ 甜品
芝麻大福裏面嘅餡係紅豆餡,本身一啖放咗落口,點知原來有薄荷葉係度😂食嗰陣真係要小心啲
餐廳整體食物質素不錯,新鮮活龍蝦比較出色👍🏻肉眼薄燒卷如果份量比較多啲就好🤔,唯一一點要改善嘅地方係出餐出道太快,正常食兩個鐘變左食一個鐘😂😂