餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2019-05-20 110 瀏覽
又一家出沒食飯,今次唔想打邊爐但又想食海鮮,所以選擇了蒸氣石鍋。坐底後老闆娘前來講解海鮮由邊度黎,好健談,仲送上炸魚皮,好好味。海鮮上台後,侍應首先準備粥底先。之後就為我地將海鮮放落蒸爐上,設好時間器,我地完全唔駛煩,食就得了。今次我地選左9款+1蔬菜籃既餐$398一位食材樣樣都好新鮮。菲律賓大黃奄🦀好罕有,越南頂角膏蟹🦀各半隻,2種蟹都是野生的,食落仲完全唔同感覺。前者蟹味濃郁蟹肉鮮甜,雖然係奄仔蟹但蟹膏亦很多,後者則啖啖都是膏,較硬身,似食緊咸蛋黃。野生瀨尿蝦王🦐好誇張足足有手掌甘長,侍應真係好好,幫我地拆好哂殼先上台。澳洲青年龍蝦🦞夠大隻又有膏,爽口野生琵琶龍蝦🦞比一般龍蝦細隻,但緊加彈牙。翡翠九孔鮑魚泰國海中蝦,蝦殼都好薄。越南貴妃丰鮮嫩鮮甜,丰肉豐滿肥美日本大元貝脹卜卜,飽滿肥美韓國慶南蠔深海龍躉片有機蔬菜藍最後食埋個粥底,所有海鮮精華都集中哂係粥度,完全唔駛落調味,只係落左我最愛既芫茜蔥粒同菜脯,粥底綿綿好正!好飽之際仲有糖水送添😆😆😆

炸魚皮

海鮮上台後,侍應首先準備粥底先。

今次我地選左9款+1蔬菜籃既餐$398一位
食材樣樣都好新鮮。

菲律賓大黃奄同越南頂角膏蟹

野生瀨尿蝦王🦐
好誇張足足有手掌甘長,侍應真係好好,幫我地拆好哂殼先上台。
野生瀨尿蝦王

澳洲青年龍蝦🦞夠大隻又有膏,爽口
澳洲青年龍蝦

野生琵琶龍蝦🦞
比一般龍蝦細隻,但緊加彈牙。
野生琵琶龍蝦

翡翠九孔鮑魚
泰國海中蝦,蝦殼都好薄。
越南貴妃丰鮮嫩鮮甜,丰肉豐滿肥美
日本大元貝脹卜卜,飽滿肥美
韓國慶南蠔
深海龍躉片