2018-06-20
難得朋友減肥成功, 決定要帶佢食d好野賀賀佢(係咪損友先XD) , 原來佢無食過omakase, 所以就帶佢黎呢間係大角咀既日本omakase店。充滿隱世feel既小店, 外面給予人神祕既感覺, 打開神奇的面紗之後, 入面燈光通明, 格局簡潔清新, 坐得舒適。魚生多到好似博物館味噌海鮮貝前菜係呢個用白味噌同醋作調味既海鮮群貝, 口感爽口清新赤味噌湯味噌湯口感温性順喉, 尤其用赤味噌煮既湯, 比人鮮味為主既感覺北海道八爪魚籽魚籽就食得多, 八爪魚籽就印象中無食過~ 口感同想像中頗大分別, 黏度非常之高, 入口有種喉嚨被漿住既感覺, 幾特別, 但個人覺得有點腥。黑曹以第一件魚生以黑曹以打開序幕絕係無錯, 呢種白魚口感非常紥實, 雖然比較淡味, 魚味從第一秒已經滲出, 令人回味。牛尾魚聽個名比較難想像佢既味道, 繼續偏淡味但用心咀嚼會慢慢食出鮮味既魚~愛魚女聽落好cute既名字, 原來即是鮟鱇魚既日本名, 呢個肉質同之前既相差頗大, 魚肉非常稔身, 同岩岩既紮實感截然不同。金線鯛之前都有食過, 魚皮上既線條令人留下印象, 魚味比前兩款明顯開始提升, 雖然都係偏淡, 但魚肉柔軟細緻。赤貝見到我
魚生多到好似博物館
味噌海鮮貝
前菜係呢個用白味噌同醋作調味既海鮮群貝, 口感爽口清新
赤味噌湯
北海道八爪魚籽
黑曹以
牛尾魚
愛魚女
金線鯛
赤貝
見到我最中意既赤貝即刻心心眼, 廚師話係由日本三重縣入口既赤貝, 外表鮮橙色色澤鮮艷亮麗, 咬落清爽鮮甜, 令人回味無窮, 好想encore!!!
金目鯛
開始進入脂肪比例較高既魚類, 明顯地一食已經感受到魚脂慢慢於口腔內溶化既感覺令人眼前一亮, 外皮經過輕輕燒過, 力度不大, 但足以令魚油香氣釋出。
深海池魚
呢個omakase既常客相信大家都唔陌生, 岩岩一食完魚脂味濃既魚, 轉換成以清新口味既深沲池魚, 就好似係演唱會聽完搖滾快歌後,轉成柔柔情歌咁, 等人中場休息咁。
時不知
經過深海池魚既清新洗禮後, 立即進入演唱會既另一高潮, 就係來自清心縣既時不知!!! 驟眼睇落去比平時三文魚更深色, 但食落原來好味咁多!!!!! 味道非常清甜, 魚脂滿溢既感覺令人大呼幸福!!!
真鯛
岩岩先為時不知驚艷中, 來一客相對薄身既真鯛, 以昆布醃過令咸味同魚味相混, 唔洗點豉油已經非常入味。
葡萄蝦
平時食生蝦刺身都會為佢既鮮爽肉感而着迷, 但今次食呢個葡萄蝦, 令人對日本蝦有另一番感覺。師傳話佢係日本蝦之中最貴既品種, 非常罕見, 的確平時係日本餐廳好少可食到; 蝦肉除左鮮爽彈集齊於一身, 果種完全漿住口既膠質更是令人大呼過癮!!! 感覺好像食緊花膠口感既蝦, 超得意!
拖羅
以新鮮紫菜包住拖羅食法簡單但鮮味, 師傳見我地影左一陣相驚紫菜淋左影響口感, 主動為我地更換紫菜, 果然更換後摸到明顯紫菜脆得多!
赤身
赤身同樣係常見刺生, 師傳將佢用另一方式呈現, 以方型粒狀令魚肉更具咬口, 配上日本山芋蓉, 黏糊口感包裹住紮實魚生粒, 對比頗大既配搭但令人留下印象。
關池魚
魚肉非常爽口, 原因係佢地係生於逆流之中, 肌肉自然比其他池魚發達, 以手釣方式更顯珍貴。
北寄貝 赤貝
以迷你日本風杯子呈上既貝類群邊, 繼續一貫爽鮮口感, 脆卜卜, 令落索索聲~
活北寄貝
繼續貝類時間, 看似淡色但味道比其他貝類刺身更濃鮮, 同樣爽脆。
春 子鯛
最後出場係只有春天先有既春子鯛, 醃過後不減魚味, 依然清爽甘甜。
最後既魚湯係以當日omakase所食過既魚肉所煮成, 魚味濃度絕不欺場, 魚味在口腔內回盪呢!
以熊本既士多啤梨作結, 相當完滿既一場魚生盛宴。