2018-09-08 694 瀏覽
簡簡單單講一下個人經驗。 嘢食係好味,但係冇驚喜。 網上見到有原隻海膽同安康魚肝,但我呢一餐兩樣都冇。 我明白餐廳冇保證一定有得食, 因為可能餐廳冇入或者可能唔靚, 所以我都冇乜話特別有D咩投訴,但係係有啲失望可能我嗰日去比較多熟客, 感覺上個server有啲忽略我哋。入到去個server同個廚師完全冇問過我哋鍾意食啲咩唔食啲咩廚師每次出嘢嘅時候只係好簡單講下條魚叫咩名同喺邊度呢嚟, 我印像中佢好似冇講過食落去有咩口感, 烹調方法, 食後會有咩感覺。 簡單嚟講,我覺得佢冇話好詳細介紹每一道餸。食飯途中聽到隔離枱話最尾有烏冬會有蔥, 因為我太太唔食蔥同埋個廚師冇問我哋唔食啲咩, 所以到壽司嗰一part嘅時候我已經主動同廚師講話我太太唔食蔥,如果後面有啲咩有蔥嘅時候最好走咗去。 點知道最後嗰個烏冬都係有好多蔥, 最無話可說嘅係個廚師見到我哋揀蔥,就扮睇唔到。 如果我係個廚師, 我就會主動埋去問使唔使換過一碗或者話唔好意思唔記得咗。 我哋個廚師只係負責三枱客,總共六個人。 其實如果有用心,應該唔難唔記得客人嘅要求總括嚟講, 食物質素是可以的,但沒有驚喜。 服務質素唔可以話差, 但如果你畀千五

總括嚟講, 食物質素是可以的,但沒有驚喜。 服務質素唔可以話差, 但如果你畀千五蚊食餐飯, 呢個服務質素完全接受唔到
我個人嚟講, 如無意外應該好大機會唔會再嚟呢間餐廳。 (重申一次,這是我個人的經驗。)
特登喺openice開個account就係為咗寫呢篇食評雖然我個食評又冇乜相又冇啲好吸引嘅caption但咁先反映到係最真實嘅食評喺網上見到有咁多好評 不虞有乍咁咪去試下囉開頭都有啲心機影下相後來因為太唔好食所以連影相嘅心機都冇佢魚生嘅質素真係好一般 喺日本嚟講只係好普通嘅壽司店(唔係omakase)嘅質素 (除咗 otoro手卷外 佢個otoro唔係千兩嗰種超級雪藏解凍出嚟咁 加咗紫蘇葉吊到個味出嚟)深海池魚 獅魚 小肌都唔夠肥美帶子完全冇帶子味 得柚子味 平時有帶子味嘅帶子用柚子當然夾 但帶子冇帶子味真係甚麼也不是鱈場蟹當造都冇乜蟹味三文魚子冇乜味兼唔爽口醃漬魚類 例如昆布醃 醋醃全部都醃得唔夠耐紫海膽新鮮開出嚟 居然一啲海水味都冇 同其他香港廚師發辦壽司店真係差得遠日本蠔反而有驚喜 creamy兼有海水味最尾個魚湯係幾好飲嘅 但前2個魚湯同蜆湯真係不知所謂 淡而無味 真係只可以用2個字形容失望!!!用$1650食咁嘅quality嘅嘢以後都唔會再嚟食好好好失望
特登喺openice開個account就係為咗寫呢篇食評

失望!!!
用$1650食咁嘅quality嘅嘢以後都唔會再嚟食

好好好失望
2018-07-25 316 瀏覽
一直都有留意武館, 最近見到有原隻紫針海膽同時不知鮭魚, 所以就即刻訂位去食~中間個件好似三文魚既就係時不知鮭魚啦! 師傅解釋因為鮭魚正常只會係秋天游返去北海道產卵, 而時不知鮭魚如其名, 就係忘記了時間既鮭魚。明明未係時候產卵, 所有養份仲谷左係身體入面, 但提早左返北海道比漁夫捉到, 所以佢個味道係比平時既烏鮭更濃, 真係一食難忘其他食材都好新鮮同特別, 手掌咁大既鳥取岩蠔, 不過食完食蠔好飽要中場休息先再食得落 Sushi~ 因為武館個餐實在太多野.. 圖片只係個晚部分既食材, 最後仲有用所有魚骨煲左成晚既魚湯, 完美句號~!

• 時不知鮭魚
  • 原隻海膽
2018-06-29 347 瀏覽
今日係老公牛一🎂一向鐘意食Omakase 嘅佢,今日又點可以吾食呢😊今天我選擇了「武館」同他慶生,我記得由「武館」初開業就開始幫襯,由舊舖到新舖;由從前吾講野,到現在對酒當歌🍶現在新舖坐得舒服左,空間大左,人手都多左....但我還是喜歡「武師傅」為我們操刀🔪我喜歡在熟悉的地方品嚐晚餐,因為會添多了一份人情味🤝食物方面都一樣係甘新鮮、好味👍🏻還有時令海鮮空運到港✈️啱曬咀刁、有要求的你👄我未試過食omakase 有甘多野食,食左成三十樣野....真係物超所值今晚真係要好多謝師傅,特別開爐整左備長炭亞波尾雞翼俾壽星仔食🙏🏻魚湯烏冬,真係個最好的結尾🐟
我喜歡在熟悉的地方品嚐晚餐,因為會添多了一份人情味🤝
食物方面都一樣係甘新鮮、好味👍🏻還有時令海鮮空運到港✈️
啱曬咀刁、有要求的你👄
魚湯烏冬,真係個最好的結尾🐟
2018-06-28
2018-06-25 2446 瀏覽
自從奧運站啟用之後,大角咀便已變天,本來偏靜的街道,越來越多食肆駐場,我這些喜歡四處覓食的人,已經來嚐過西班牙菜、點心、特色小吃及麵店,星期六傍晚正好出門去武館,少林還是太極呢?哈哈!我唔係去踢館打功夫,只因壽司長是武師傅,他的館子取名武館,我們是來欣賞他在廚師桌上的武功! 在這區已經近有三年的武館,只聽個名難以想像是一間只做廚師發板的高級料理店,或者這才是令人留下印象的祕訣。晚上只得一個價,每位$1500,廚師話事,唔好問有冇Menu,冇得揀!講笑啫,依然可以告知師傅有咩唔食或者有咩特別想食。 店子不大,只有一張巨型壽司吧桌,可容十一人,三名師傳專注工作,除了解釋菜式之外,沒有特別主動與客人交談,可是遇到我這個好發問之客人,武師傅都要跟我多講幾句,哈哈! 未到之前已經聽過,在武館可以吃到坊間比較少供應的魚種,而另一特色是份量有成廿幾款,非常適合好奇而且喜歡花款的我;最後果然沒有令我失望,魚種豐富特色,新鮮上乘,雖不至驚為天人但相當難得,全程沒有冷場,上菜速度銜接。 開胃前菜是自家製的麵鼓醬煮日本蘿蔔,日本人家常料理的變奏,濃鹹的麵鼓醬衝擊清甜的蘿蔔,簡單恰當。 接下來是一碗麵鼓湯

麵鼓醬煮日本蘿蔔

麵鼓湯

接下來是一碗麵鼓湯,湯內吃到可口的日本香菇及昆布,生冷食品之前來一碗熱湯,正好讓我們先暖胃。

BB鱔

第一道刺身BB,眼仔碌碌,樣子幾可愛,身軀極長而半透,細心看,如X光片看到體內組織。

BB鱔

配上一些青蔥及薑蓉,口感新鮮細綿。

姖鯛魚

鯛魚品種非常多,這一片名叫姖鯛魚,身為白魚看來味偏淡,想不到清甜之味深藏潛伏,回甘悠久,新鮮上乘貨!

伊左目

接下來是肉質相對夠結實及肥美的伊左目,魚皮上交織整齊的紋理非常易認。

活青柳貝

活青柳貝,講明是活的,真不能看小,簡直是超甜,而且爽口之中肉質頗滑。而且形態有動感,看似生猛活潑。

鮫鰈魚配魚肝

鮫鰈魚配魚肝,肥美魚肝如若要爆出,豐腴香甜。

昆布墨烏賊

昆布墨烏賊,昆布醃製富酒香,已經夠味無需點醬,咬落極黏,膠質超豐富,緩慢地溶解,口感真另類,不過咁膠的口感,只覺幾得意,唔算好鍾意,不過試吓又無妨!

昆布漬真鯛

繼而有金紅漂亮的金目鯛昆布漬真鯛赤身刺身

紫菜大拖羅

大拖羅終於出場,以紫菜包著令肥美乾脆層次分明,口感就是好。

海鞘

以為刺身系列已完結,原來只是換了場境,第二幕是小盛物,搶先出場是非常少見的海鞘,俗稱海菠蘿。

海鞘

來自青森縣,短產量少,6-8月是時令,我們今晚正好遇上,看來又真有點似大樹菠蘿。

海鞘

其實是軟組織動物,肉質軟軟熟熟,極之新鮮及甘甜的口感,感覺如植物與動物的混種。

關池魚

大分縣佐賀關風高浪急,急流勇闖下生活的關池魚,果然練到一身好本領,別於一般池魚,魚味特別濃郁,相比平時吃到的池魚,新鮮程度高得多,真是吃過方知其奧妙!

關池魚

況且壽司長處理得非常好,青蔥醬油加工,完全沒有腥味。

長崎岩蠔

日本蠔向來蠔味稍遜,就是吃牠肥嘟嘟的脹爆感,長崎岩蠔以醋汁啫喱調味亦是一般的做法,沒有怎樣。

北寄貝清湯

頭尾相接,刺身完結後再來一道湯,這個北寄貝清湯真鮮甜,清如白水,除了昆布之外還加了一支冰菜,增添爽脆。

螢光魷魚配紅葱大根及沖繩苦瓜

酒盜漬物,螢光魷魚配紅葱大根及沖繩苦瓜,豐富恰當。

北寄貝壽司

瀬戶海赤貝壽司

柚子醋小肌魚壽司

武館的壽司說不上有精湛的技藝,但組合有新意,出之有序,同樣討好,北寄貝瀬戶海赤貝爽甜,柚子醋小肌魚,酸香味美。

醬油燒帆立貝

醬油燒帆立貝,帆立貝金黃焦香熱辣辣,黃金組合,沒有不可能不好吃的貨式,不過要快吃,否則,熱辣辣的帆立貝會把紫菜弄腍。

炙燒車海老壽司

之後的炙燒車海老,鮮甜肉彈。

鮟鱇魚肝

鮟鱇魚肝永不言敗,豐腴味甜美。

海膽三文魚子配海葡萄手卷

海膽三文魚子配海葡萄手卷,亮點當然是海葡萄,倍增爽脆有特色。

熟成醬油醃中拖羅

高潮再起,見中拖羅特別深色有些古怪,原來是熟成而且以醬油醃過。

熟成醬油醃中拖羅

依照武師傅建議,把熟成醬油醃中拖羅留在口中慢慢品嚐,不到一會兒,醬油之香味湧出,口感不同凡響,從來未試過,精彩變身,一吃愛上!

海鮮湯烏冬

好的不要停,來到海鮮湯烏冬,怎料越吃越精彩,剛才吃過的魚之魚骨全部用來熬湯,醇厚香甜至極,滋味無窮,絕對是極品!

宮崎赤蜜瓜配博多士多啤梨

宮崎赤蜜瓜配博多士多啤梨,清甜味香,沒有投訴的空間。

曾經見到有人寫食評認為,收$1500/位都冇海膽、牡丹蝦及多件大拖羅食覺得唔值,我反而覺得上述三寶無可置疑是極品,但今時今日已經變得有點行,海鞘、關池魚、BB鱔、活青柳貝、熟成醬拖羅等更加難得,人物關係不足唔會攞得到。

所有刺身全部非常新鮮上乘,絕非冰鮮貨,這就是價之所值,反而覺得,不足之處是欠缺小店的溫馨熱情,唔知道係咪因為我們是生客的原因,向來講求全方面感受的我,自然覺得打了折扣,不過這一點不難改善。
題外話/補充資料: 有個優惠值得一提,現正是武館三周年紀念,逢星期一至四晚上光顧有八折優惠,未試過沒有發言權,要試就把握這個時機,優惠期至六月尾。
2018-06-02
海膽三文魚子配海葡萄手卷
海鮮湯烏冬
宮崎赤蜜瓜配博多士多啤梨
2018-06-20 903 瀏覽
難得朋友減肥成功, 決定要帶佢食d好野賀賀佢(係咪損友先XD) , 原來佢無食過omakase, 所以就帶佢黎呢間係大角咀既日本omakase店。充滿隱世feel既小店, 外面給予人神祕既感覺, 打開神奇的面紗之後, 入面燈光通明, 格局簡潔清新, 坐得舒適。魚生多到好似博物館味噌海鮮貝前菜係呢個用白味噌同醋作調味既海鮮群貝, 口感爽口清新赤味噌湯味噌湯口感温性順喉, 尤其用赤味噌煮既湯, 比人鮮味為主既感覺北海道八爪魚籽魚籽就食得多, 八爪魚籽就印象中無食過~ 口感同想像中頗大分別, 黏度非常之高, 入口有種喉嚨被漿住既感覺, 幾特別, 但個人覺得有點腥。黑曹以第一件魚生以黑曹以打開序幕絕係無錯, 呢種白魚口感非常紥實, 雖然比較淡味, 魚味從第一秒已經滲出, 令人回味。牛尾魚聽個名比較難想像佢既味道, 繼續偏淡味但用心咀嚼會慢慢食出鮮味既魚~愛魚女聽落好cute既名字, 原來即是鮟鱇魚既日本名, 呢個肉質同之前既相差頗大, 魚肉非常稔身, 同岩岩既紮實感截然不同。金線鯛之前都有食過, 魚皮上既線條令人留下印象, 魚味比前兩款明顯開始提升, 雖然都係偏淡, 但魚肉柔軟細緻。赤貝見到我

魚生多到好似博物館

味噌海鮮貝

前菜係呢個用白味噌同醋作調味既海鮮群貝, 口感爽口清新

赤味噌湯

北海道八爪魚籽

黑曹以

牛尾魚

愛魚女

金線鯛

赤貝

見到我最中意既赤貝即刻心心眼, 廚師話係由日本三重縣入口既赤貝, 外表鮮橙色色澤鮮艷亮麗, 咬落清爽鮮甜, 令人回味無窮, 好想encore!!!

金目鯛

開始進入脂肪比例較高既魚類, 明顯地一食已經感受到魚脂慢慢於口腔內溶化既感覺令人眼前一亮, 外皮經過輕輕燒過, 力度不大, 但足以令魚油香氣釋出。

深海池魚

呢個omakase既常客相信大家都唔陌生, 岩岩一食完魚脂味濃既魚,
轉換成以清新口味既深沲池魚, 就好似係演唱會聽完搖滾快歌後,轉成柔柔情歌咁, 等人中場休息咁。

時不知

經過深海池魚既清新洗禮後, 立即進入演唱會既另一高潮, 就係來自清心縣既時不知!!! 驟眼睇落去比平時三文魚更深色, 但食落原來好味咁多!!!!! 味道非常清甜, 魚脂滿溢既感覺令人大呼幸福!!!

真鯛

岩岩先為時不知驚艷中, 來一客相對薄身既真鯛, 以昆布醃過令咸味同魚味相混, 唔洗點豉油已經非常入味。

葡萄蝦

平時食生蝦刺身都會為佢既鮮爽肉感而着迷, 但今次食呢個葡萄蝦, 令人對日本蝦有另一番感覺。師傳話佢係日本蝦之中最貴既品種, 非常罕見, 的確平時係日本餐廳好少可食到;
蝦肉除左鮮爽彈集齊於一身, 果種完全漿住口既膠質更是令人大呼過癮!!!
感覺好像食緊花膠口感既蝦, 超得意!

拖羅

以新鮮紫菜包住拖羅食法簡單但鮮味, 師傳見我地影左一陣相驚紫菜淋左影響口感, 主動為我地更換紫菜, 果然更換後摸到明顯紫菜脆得多!

赤身

赤身同樣係常見刺生, 師傳將佢用另一方式呈現, 以方型粒狀令魚肉更具咬口, 配上日本山芋蓉, 黏糊口感包裹住紮實魚生粒, 對比頗大既配搭但令人留下印象。

關池魚

魚肉非常爽口, 原因係佢地係生於逆流之中, 肌肉自然比其他池魚發達, 以手釣方式更顯珍貴。
北寄貝 赤貝

以迷你日本風杯子呈上既貝類群邊, 繼續一貫爽鮮口感, 脆卜卜, 令落索索聲~

活北寄貝

繼續貝類時間, 看似淡色但味道比其他貝類刺身更濃鮮, 同樣爽脆。
子鯛

最後出場係只有春天先有既春子鯛, 醃過後不減魚味, 依然清爽甘甜。

最後既魚湯係以當日omakase所食過既魚肉所煮成, 魚味濃度絕不欺場, 魚味在口腔內回盪呢!
以熊本既士多啤梨作結, 相當完滿既一場魚生盛宴。

2018-06-18 1107 瀏覽
大角咀一向是美食薈莘之地,平民美食多,有水準的中價食肆也不少,不過如像中環、灣仔、銅鑼灣、尖沙咀以至元朗等地,有高質高價日本廚師發辦 Omakase吃的地方,就獨一無二,只得一間單看名字,還以為真是武館,其實卻是供應高質廚師發辦 Omakase的日本居酒屋「武館」。早在這店子在同區另一條街道營業的時候,我已留意到這間只在晚上開業,門面裝修樸實無華,看來地方並不太大的店子,不過還是到了近日,它搬遷到附近的利得街,在大角咀新劏房假豪宅利奧坊開業,我才第一次到訪。明顯地,這間門面裝修依舊樸實無華,但網上口碑甚佳,全憑實力取勝的店子,地方比之前應是大了的,但座位仍不太多,這一夜,我就在這間名字特別,食物水準甚高的「武館」中,吃了一頓前所未有,在我的美食之旅中最豐富,吃極都吃不完的廚師發辦 Omakase晚餐($1500/位,未計加一)。 1)「日本味噌蘿蔔」濃鹹的日本味噌,清甜的日本蘿蔔,一濃一淡的配搭,為這頓豐盛的晚餐揭開序幕。2)「白昆布赤麵豉湯」簡單的赤麵豉湯,下了白昆布,味濃而不死鹹,味道來得剛剛好。3)「鰻魚苗」鰻魚吃得多,鰻魚苗就極少吃。白滑軟身的,滑溜極了,帶給人難忘的印象。4

1)「日本味噌蘿蔔
2)「白昆布赤麵豉湯
簡單的赤麵豉湯,下了白昆布,味濃而不死鹹,味道來得剛剛好。
3)「鰻魚苗
4)「磯鯛刺身
肉質爽甜,但肉味較淡的磯鯛,作為第一道的刺身,恰如其份。
5)「伊佐木刺身
肉質比磯鯛柔軟,也更鮮甜。
6)「春柳貝刺身
這夜第一道的貝類刺身,清甜爽口,與魚相比,又是另一番的美味。
7)「鮫鰈魚刺身
特別之處在於魚肉內藏有鮫鰈魚肝,鮫鰈魚肉爽口,肉質緊緻耐嚼,鮫鰈魚肝濃香膩滑,是教人感到驚喜的一道刺身
8)「墨烏賊刺身
卷成團狀的墨烏賊,煙煙韌韌的,漿口的感覺慢慢在口腔中散發,墨魚的味道逐漸盈滿嘴巴,久久仍化不開。
9)「金目鯛刺身
魚油豐富,魚味濃郁是金目鯛的特色,也是它受人喜愛的主要原因,這晚的金目鯛刺身當然沒有例外,爽滑而味美,不過這刺身因為有少許筋,就扣了少許分。
10)「真鯛刺身
以昆布醃過,肉質爽而富有彈性,十分新鮮,魚味亦重。
11)「赤身刺身
厚切的赤身,魚味極濃。
12) 「車海老刺身
已浸了醬油的車海老,經炙燒後,不用蘸上任何醬油與青芥末,已夠好吃。
13)「大吞拿魚卷
加了大葉為材料,魚脂豐富,魚味突出,好味呢!
14)「九州岩崎產生蠔
肥美大隻,海水味重,口感爽滑俱備,讓我吃得滿足非常。
15)「手釣池魚
肉質比一般的池魚更有韌性,也更耐嚼,魚味就在咀嚼間流露出來。
16) 「北寄貝水晶葉清湯
清清的湯,味道清新怡人,神來之筆是下了少許的北寄貝,感覺就像一個純樸的小姑娘穿上了一件美麗的衣服,就更加漂亮了。
17)「雜錦漬物
數款色彩各異,包括熒光魷魚、醃漬蘿蔔、蕎頭、苦瓜等在內的雜錦漬物,開胃可喜,可為接下來的各款壽司提供點綴的作用。
18)「三重縣產赤貝壽司
刺身後再次出場的赤貝,今次以壽司形式出現,為下半場的壽司打頭陣。有醋飯作伴的鮮甜赤貝,與壽司同樣可人。
19) 「北海道原隻北寄貝壽司
北寄貝個子不大,但不失鮮美,也好吃。
20) 「小肌壽司
以鹽醋醃過,味道鹹酸俱備,水準不差。
21)「中拖羅壽司
滿口鹹香的中拖羅,肉質軟滑,可惜鹹味偏重,過猶不及,有點美中不足。
22)「慢煮鮟鱇魚肝
有海底鵝肝之稱的鮟鱇魚肝,以慢煮手法烹調,吃來感覺猶如在蒸滑蛋,滑溜極了,絕對是平日難得一吃的美食。
23)「海葡萄蔥吞拿魚海膽三文魚子手卷
這手卷不用多言,只需看手卷材料的清單,便應知道沒有不好吃的道理。而在事實上,它也確是好吃 ,好吃得讓我真的很想叫師傅再來一件。
24)「魚湯烏冬
一頓高質素的 Omakase壽司刺身做得好是理所當然的, 這裡也做得到,但值得一讚的是,這兒就連來到尾聲的「魚湯烏冬」也做得一絲不苟。下了大量做壽司刺身後剩下來的魚骨熬煮而成的鮮味魚湯,配以爽彈烏冬,成了給人帶來意外驚喜的美食,令這夜的滿足度倍添 。
25)「博多士多啤梨與宮崎赤肉蜜瓜
這頓豐富的 Omakase晚餐以大顆厚肉的士多啤梨和清甜味美的宮崎赤肉蜜瓜作結,鮮明亮麗的顏色與可口的味道為這晚餐帶來完美的結束。
兩個小時的時間,多達25款的菜式,雖然價錢並不便宜,但水準確是甚佳,偶爾來吃一次,還是挺不錯的。
  • 刺身
  • 壽司
  • 九州岩崎產生蠔
  • 慢煮鮟鱇魚肝
  • 海葡萄蔥吞拿魚海膽三文魚子手卷
  • 魚湯烏冬
  • 博多士多啤梨與宮崎赤肉蜜瓜
2018-06-12 124 瀏覽
自從第一次係舊鋪食過武師傅既手勢, 已經返唔到轉頭, 每個 SEASON 都要黎一次~ 今次第一次到新鋪食, 環境大左好多, 出菜速度亦快過以前, 應該係因為多左幫手~ 而食物種類每次黎食都有好多唔同, 今次最新奇既有赤海鼠, 鰻魚苗同鯖魚白子! 而老闆娘知道今次我地係黎慶祝生日, 仲特別預備左個金箔海膽三文魚子蛋糕比我地. 感動! 武館就算做大左(少少), 人情味都冇變過, 次次都同師兩公婆邊食邊傾計. 野食仲要更加進步左. 一定會繼續支持!

2018-06-01
慶祝紀念
生日
2018-06-09 1067 瀏覽
武館曾經是網上話題,聽過個名有好幾個月,但一直沒有機會試,今日雖然天氣極炎熱,正值朋友相約終於有機會親身體驗。店舖不大只有一張L型可容十人的廚師桌,三個廚師服務十個客人,比例正常。只有Omakase,每位$1500,食之前完全不知道流程,名副其實廚師話事。起初覺得開胃小吃欠缺誠意,只是一份簡單的麵鼓醬煮日本蘿蔔,食落先知道湯有三道,菜式加埋廿幾款之多,一點也不求其。先來鱔苖、姖鯛魚、伊左目、活青柳貝,全部極之新鮮,要甜的甜,要爽的爽。肥美的有鮫鰈魚連魚肝。非常膠質上了一客墨烏賊,昆布相間被醃過含酒香。接下來有金目鯛、真鯛、赤身、大拖羅,紫菜包着大拖羅口感特別好。今晚最難忘是食到海菠蘿,正名海鞘,顏色看來都似菠蘿,咬落似植物,甘甜味,事實是軟組織動物,貝殼類同種。大分縣的關池魚特別富魚香,據說是新鮮的。再來長崎岩蠔、北寄貝清湯、螢光魷魚配紅葱及沖繩苦瓜,古怪嘅組合但都算夠夾。刺身為主,壽司數量少,北寄貝、瀬戶海赤貝、 小肌魚,之後上醬油燒帆立貝。再來車海老,海膽三文魚子海葡萄手卷、熟成中拖羅,呢款好特別,慢慢食醬油味先出來。最後的海鮮湯非常濃郁,有咁多魚骨魚肉剩下唔做湯就浪費,唔明白為何

肥美的有鮫鰈魚連魚肝。

非常膠質上了一客墨烏賊,昆布相間被醃過含酒香。

大分縣的關池魚特別富魚香,據說是新鮮的。

最後的海鮮湯非常濃郁,有咁多魚骨魚肉剩下唔做湯就浪費,唔明白為何大部份人只做味增湯,照計成本就會增多,也許原因是時問題,烏冬過得去。

甜點方面宮崎蜜瓜配北海道士多啤梨,日本水果未試過失手,超甜!

啲嘢得,刺身新鮮,份量足,精彩的一晚,只是荷包有啲傷!
2018-06-09
2018-06-02 123 瀏覽
熱愛Omakase的我 好surprise 地第一次聴這家歺廳 而且還有這麼多正評店面不是太過Fancy 有點像Sushi Shin的感覺 但只有Counter沒有Table 反正我每次都只坐Counter 所以還好司傅武是香港人 有點態度 但人也算友善新店開了三個月 以前則在同區開了幾年前菜是很精緻的一些貝類群邊然後是幾款當天的新鮮魚最特別的是 除了指定的Set 這里有幾款追加選擇 今天是新鮮原隻海膽、日本生蠔、和日本醉蟹(第一次聴 非常好吃)最後是七件壽司 吃到第三件已經吃不下 要全轉回sashimi 好的意思的小店,好特別的Omakase Presentation 值得再回來 💡

反正我每次都只坐Counter 所以還好

• 醬油蟹
  • 螢光魷魚
  • 生𧐢
2018-05-30 947 瀏覽
最近很累。一個人去吃omakase,享受獨處的時間。不說話,看著師傅的一舉一動,乾脆利落地下刀,看似用力又似溫柔地握壽司,為我送上一件接一件的刺身、壽司。不想動腦,不想說話,只想一個人靜靜地,用心去感受每一口的滋味。時魚煮 - 白象貝肝甫坐下,店員便送上熱茶,和時魚煮。聽到肝就以為很濃很油,非也。白象貝,即象拔蚌。乾身的,淡淡的,配凍食至佳的蒟蒻麵,是個清新的開始。赤味噌湯意外地味道很清的味噌湯,飲完都沒在口裡遺下鹹味。暖一暖胃,為之後的魚生做準備。鰻魚苗魚鮮味很重,很純。滑溜溜的一條,咬下去像要爆汁般,很有咬爆的衝動,卻咬不破,爆不出來,那種慾罷不能的感覺,心情予盾,越吃越興奮。怕魚味太濃的可能會覺得腥,配薑和蔥就剛好,對不怕魚腥的我,是體驗另一番滋味。目鯛先來個淡而鮮的開始。赤依佐目皮很爽,跟目鯛相比,較重,是另一個層次的魚香,多一點油香,餘韻較長。青柳貝師傅先在木板上躂一下,然後把貝放到面前,像揚帆般彎彎的,嫩,爽,超甜。常見的赤貝是硬爽,這個則是嫩爽,而且多汁,顯得更鮮。金目鯛比目鯛口感實少少,少了點嫩,多一點魚鮮。墨烏賊黏上一塊紫菜,切一條再捲起來。以前經常吃魷魚刺身,以為差
最近很累。一個人去吃omakase,享受獨處的時間。
不說話,看著師傅的一舉一動,乾脆利落地下刀,看似用力又似溫柔地握壽司,為我送上一件接一件的刺身壽司
時魚煮 - 白象貝肝
赤味噌湯
鰻魚苗
目鯛
先來個淡而鮮的開始。
赤依佐目
青柳貝
金目鯛
比目鯛口感實少少,少了點嫩,多一點魚鮮。
墨烏賊
黏上一塊紫菜,切一條再捲起來。以前經常吃魷魚刺身,以為差不多,結果被它的硬和韌嚇了一跳。魷魚帶黏,淡淡的鮮味之中有點紫菜味,嚼勁十足,越咬越起勁,不捨得把它吞下去。可能會嫌它硬,但吃了幾款魚,這個顯得很特別,個人十分喜歡。
深海池魚
眾多魚中,深海池魚可算是最喜歡的一種。拖羅好吃,但太澎湃反而浮誇。深海池魚軟嫩,嫩滑,而不腍。魚鮮出,油香豐腴,同時細膩。
岩鹽燒梭子魚
魚鮮沒那麼重,但很喜歡它嫩而厚,咀嚼得口感滿滿的感覺。微鹹吊出鮮味,也在吃了多款魚後稍為刺激一下味蕾。
北海道珍寶牡丹蝦
師傅說蝦頭內蝦膏都可以吃。捲起來仍然看得出很大隻。面對這麼大隻蝦,有點手足無措。夾起卻發現,原來師傅已把蝦肉和蝦頭內的膏跟殻分離。我貪心地把整隻蝦放入口,把口塞得滿滿的,少少爽,又滑又黏,甜度十足。
吞拿魚腩
這次師傅沒有放在碟子上,而是給遞上一件用紫菜包著的拖羅。是整夜最軟的一啖,沒有拖羅常有的澎湃,紫蘇中和了魚腩的油香,感覺很隨和。
真鯛魚
昆布醬汁醃過,爽中帶嫩,魚鮮很重,跟昆布的微鹹微甜很夾。
長崎珍蠔
預先加了酸汁。超肥美的蠔,讓我猶豫了幾秒該從哪裡入手。先鹹後甜,它的甜不及以前吃過的日本珍寶蠔般難忘,但吃完口裡竟然有點銅味,喚起在某酒店的蠔吧吃belon的回憶,是吃日本蠔未有過的感覺。
關池魚
蔥味很出,加了豉油醃過,那帶甜的鹹跟魚很夾。
北寄貝清湯
煮熟的爽,跟生吃的爽是兩個不同的感覺,鮮和甜的程度也略有不同,但無分好壞。湯很清,裡面還有昆布和微爽的菇。
漬物
螢光魷魚醃得不重,不鹹而鮮。山芋酸酸的,最喜歡這種明明很爽,咬下去卻滑潺潺的口感。大根漬得不濃,使其本身的味很清很出。冰頭漬,即三文魚前額,酸酸甜甜,煙韌又爽,帶魚油香。蕎頭超爽,酸中帶少少辣,吃畢完全沒在口腔遺下一點蔥蒜那種不受歡迎的味。要不是師傅教我吃一件壽司吃一件漬物,我一定早早就把它們吃清光。
帆立貝壽司
沒想像中黏厚,有少少似熟的爽,帶點酸,飯很少,不太吃到飯的口感和味道,只感到很散,不黏。是這夜唯一覺得不合心的一款。
北海道北寄貝
飯偏淡,突出了北寄貝的爽脆和清甜。
小肌魚
織得漂亮的魚,上面放了一丁點薑蔥點綴,就那丁點就足以為整件壽司調味。魚幾酸,是煮熟的魚的口感,就像ceviche那種把魚醃熟般。
大蛤
師傅說不用沾豉油。有如蟶子般巨型,爽口,清甜無比。
鮟鱇魚肝
記得見過有個盛宴的餐牌,全部都是鮟鱇魚,超吸引,但貴得不捨得吃。魚肝香而不油不膩,一點都不邪惡。上面有點點蔥和不知為什麼我覺得有咖哩味的蘿蔔蓉。單吃魚肝夠香,加上天然的調味又是另一番滋味。
中吞拿魚腩 醬油熟成
一開始覺得醬油太重,當吞拿魚的油脂開始滲出,就開始平衡。
鯖魚箱壽司
鯖魚是一種充滿回憶的壽司。第一次留下爸一人在香港,跟媽兩個人出走日本,去試我學到半桶水的日文。凌晨機,未到6時到埗,超眼訓地在火車站買早餐,選了盒鯖魚壽司,酸酸的,卻有同時滲滿魚油香,好吃得整個人醒了。

這件壽司有我喜歡的紫蘇味,跟鯖魚的酸平衡。很清新,卻少了印象中鯖魚都幾重的魚油香。
魚湯烏冬
用這夜吃過的所有魚的魚骨熬出來。未吃已聞到香噴噴的魚的甜。半透明的烏冬煙韌,十分彈牙。魚湯雖香,味道卻沒想像中濃。沒有中式魚湯的甜,而是無盡的魚油香,加少少蔥花帶點清新。已經很飽了。
宮崎赤肉蜜瓜/博多士多啤梨
我懷疑平時吃的博多士多啤梨被騙了。怎麼這粒士多啤梨這麼多汁,這麼甜,甜得這麼自然,好吃得我認同一粒就夠了。蜜瓜軟腍多汁,一樣很甜,卻不及士多啤梨驚喜,我吃錯次序了。
很滿足。
2018-05-28
2018-05-28 155 瀏覽
話說就快黎到六月份,將會有一個好重要嘅日子,就係女朋友生日啦!由於女朋友從未食過廚師發板嘅關係,經朋友介紹喺大角咀呢間餐廳,真心好食同特別,因為同出邊嘅廚師發板有啲唔同,呢度會刺身為主。今次晚餐有30多款式,包括左刺身、壽司、小食、湯物。枝豆食到停唔到口,豆味濃郁清甜,略有一點鹹味。海鞘味道非常獨特,入口鮮甜但帶有一點特別的苦澀味,味道略為濃烈,口感清爽。牡丹蝦粉紅通透,膠質重啖啖肉蝦味濃,入口散發甜清香,啖啖肉富有口感,而且蝦頭蝦膏夠晒多,味道鮮甜。先講明,本人平日好憎食苦瓜,但將這碟沖繩苦瓜完全K.O.而且在想encore,味道咁咁甜甜,絕對唔會有苦澀味,口感非常清爽咀嚼時發出爽脆的聲音。關池魚口感特別彈牙和爽口,肥美潤澤口感豐富,而且特別鮮甜。拖羅感覺非常邪惡,入口即溶肉質油潤軟清,顏色呈粉紅色,魚味豐富口內散發着清甜。魚湯烏冬,湯底超級清甜,烏冬連湯完全清晒。
話說就快黎到六月份,將會有一個好重要嘅日子,就係女朋友生日啦!由於女朋友從未食過廚師發板嘅關係,經朋友介紹喺大角咀呢間餐廳,真心好食同特別,因為同出邊嘅廚師發板有啲唔同,呢度會刺身為主。今次晚餐有30多款式,包括左刺身壽司、小食、湯物。

枝豆食到停唔到口,豆味濃郁清甜,略有一點鹹味。

關池魚口感特別彈牙和爽口,肥美潤澤口感豐富,而且特別鮮甜。

魚湯烏冬,湯底超級清甜,烏冬連湯完全清晒。
2018-05-28 128 瀏覽
一行三人享受快樂的晚餐,餐廳環境非常優雅及舒服,地方裝修簡約,整體來講感覺好舒服,而且食物質素相當滿意,廚師會講解邊種食物嘅背景及來源,易會溫馨提示點樣品嚐最帶出味道,唔係每菜都要點芥末和豉油。針魚壽司 用上火炙岩鹽方法製作壽司 使皮下油脂會流出來 使油脂味重火炙後使可口的油脂流出來而且魚肉軟身沒有無根十分可口魚丸櫻花蝦清湯用上了新鮮魚製作而成的魚丸唔單止彈牙爽口而且鮮甜味十分足夠更加沒有熟魚果一浸魚腥味道所以櫻花蝦湯底完全為這個湯去除了魚腥味道更加令到成個湯增添左海鮮的鮮甜味接下來要奉上了三款日本新鮮貝類北寄貝要分清楚嘗試的機會但從他的外觀同顏色已經可以看到因為通常用想要加拿大已經熟了的北寄貝會已經轉成鮮紅色而且已經縮晒水但係這次這個新鮮嘅北寄貝呈現暗紫色的證明北寄貝沒有用上了加拿大的貨雖然係其他日本鋪頭都常常會食到赤貝但好多時佢哋嘅赤貝都已經冷藏冰鮮品種但係呢度食上了新鮮嘅無論質感定味道都係首屈一指的北海道活凡立貝通欄地香港人相信食到的爸媽通常當中鋪頭都係會比較自己的size有幾大但係呢度就Focus放喺原點就係無論你size幾大都好始終新鮮嘅味道先至可以排頭位啖啖肉的凡立貝而且冇
針魚壽司

北海道活凡立貝
但係呢度就Focus放喺原點
就係無論你size幾大都好始終新鮮嘅味道先至可以排頭位
啖啖肉的凡立貝而且冇嗰種令人作嘔的雪藏味道
食落口更令人會生微笑

北海道海膽杯

比起冷凍了的鮟鱇魚肝
更加滑!

汁煮芋頭仔
2018-05-25 114 瀏覽
今次係我第一次試omakase,呢間餐廳係大角咀一條小街上,完全不顯眼,花了些時間才找到。進入餐廳,裝修和一般的日本料理沒有太大分別,職員安排我們坐在最入的吧枱,然後師傅就一一為我們送上美食,師傅每送上一件美食,都會仔細解釋這是什麼食物和它的來源,這間武館的食材非常特別,很多是我未食過的,推介有持子魷魚、八爪魚子、北海道珍寶牡丹蝦、馬糞海膽、白子、還有很多我已記不起名字的魚生,非常美味,食材非常新鮮,師傅非常專業,會解釋每一樣食物的食法,最後共送上差不多15款壽司、刺身、湯、烏冬等等,非常滿足,每人$1500,一定會再黎幫襯。
今次係我第一次試omakase,呢間餐廳係大角咀一條小街上,完全不顯眼,花了些時間才找到。進入餐廳,裝修和一般的日本料理沒有太大分別,職員安排我們坐在最入的吧枱,然後師傅就一一為我們送上美食,師傅每送上一件美食,都會仔細解釋這是什麼食物和它的來源,這間武館的食材非常特別,很多是我未食過的,推介有持子魷魚、八爪魚子、北海道珍寶牡丹蝦、馬糞海膽、白子、還有很多我已記不起名字的魚生,非常美味,食材非常新鮮,師傅非常專業,會解釋每一樣食物的食法,最後共送上差不多15款壽司刺身、湯、烏冬等等,非常滿足,每人$1500,一定會再黎幫襯。
2018-05-23 124 瀏覽
近排成日都聽朋友講去食omakase, omakase其實係由師傅安排不同既時令刺身、食物比客人,款式較稀有及新鮮,可以食到好多平時好難食到或者根本唔會係一般日本餐廳可以食到既刺身,亦可以見識到好多,因為師傅係會一對一或一對二去招呼你,每安排一款食物都會講解每款魚既特質及味道,廚師安排左唔少種類既新鮮海產比我地品嚐,估唔到淨係食刺身海產都食到咁飽八爪魚籽外表好似d深海浮游生物,但味道卻出奇地鮮甜又充滿海水味黑曹以魚愛魚女好甜美既北海道赤貝金目鯛青柳,貝類海產好爽甜深海池魚,魚質爽口青森縣時不知鮭魚,好肥美,三文魚味較濃郁昆布熟成鯛魚珍寶牡丹蝦真係好大隻,師傅仲提醒記住食埋蝦頭羔因爲係極之甜美呢子持烏賊
黑曹以魚
愛魚女
好甜美既北海道赤貝
金目鯛
青柳,貝類海產好爽甜
深海池魚,魚質爽口
青森縣時不知鮭魚,好肥美,三文魚味較濃郁
昆布熟成鯛魚
子持烏賊