2023-02-28
近日天氣又開始凍,日夜溫差比較大,一於直接來一場蒸氣海鮮火鍋!今次嚟到九龍城 嘅分店,我記得,尖沙咀都有佢嘅分店㗎!店員會先倒上生米、再放入粟米、芋頭粒、南瓜粒,之後放上蒸盤。旁邊亦都有計時器,唔使驚蒸得過曬火喉。先有赤蝦打頭陣,橘紅色嘅蝦身相當搶眼,蝦味出眾;野生膏仔蟹主要食佢既蟹膏,半溶化的蟹膏味道相當鮮甜。另一款太平洋饅頭蟹,就主要食佢嘅蟹肉,肉質食落實淨!野生琵琶龍蝦入口爽口彈牙,肉質結實,而且不乏蝦頭膏嘅甘飴。紐西蘭刀背蚌,入口食到少少海水嘅鹹味,真係唔使點豉油!而日本大元貝絕對係jumbo size ,食落新鮮爽嫩。食完海鮮之後,雖然已經好飽,不過都要透過粥水品嘗海鮮慨精華!星期五六日公眾假期及前夕,需要加$28,正常情況下就$419 加一,額外有$15嘅醬油費用!