2022-11-02
要食到新鮮包嘅餃子仲要即刻煮喺香港真係越來越少今日晚餐時間經過呢間餐廳突然之間好想食餃子就即刻入去試一試見到入邊除咗有傳統嘅餃子例如韭菜大白菜仲有好多唔同新式嘅餃子想食貴啲仲更加有松茸同埋元貝嘅餃子今日最後叫咗一款元貝豬肉餃裏面就有一絲絲嘅元貝肉再加上新鮮嘅豬肉肉味非常之咁濃郁而且入面嘅湯汁仲非常之咁多另外因為想食香口啲所以叫咗幾款煎嘅餃子包括就係壽喜燒牛肉餃子入面嘅湯汁簡直係用包法來形容因為咬一啖已經噴到成張枱都係其實都有少少狼狽大入面嘅湯汁非常之咁香甜而且又多出邊仲係脆卜卜嘅外皮之後叫咗一款韭菜餃子最傳統嘅餃子其實就食得出去原有嘅味道煎得非常之撳香脆完完全全將韭菜嘅香味人爆曬出嚟另外之前叫咗嘅湯餃子去個湯底就係佢哋話新鮮煲嘅九鼎狀元湯完全食落去係唔會有味精嘅感覺非常之有屋企嘅感覺香港嘅餃子店真係越來越少要珍惜一下
今日最後叫咗一款元貝豬肉餃
入面嘅湯汁簡直係用包法來形容因為咬一啖已經噴到成張枱都係 其實都有少少狼狽大入面嘅湯汁非常之咁香甜而且又多出邊仲係脆卜卜嘅外皮
之後叫咗一款韭菜餃子最傳統嘅餃子其實就食得出去原有嘅味道 煎得非常之撳香脆完完全全將韭菜嘅香味人爆曬出嚟
另外之前叫咗嘅湯餃子去個湯底就係佢哋話新鮮煲嘅九鼎狀元湯