2014-10-31 1031 瀏覽
在工作中醫肚,去嘅地方唔多,地方所限!我唔會挑剔!去到邊食到邊!正面唸亦會去平時去唔到嘅地方開下眼界!今日呢間食店!茶餐廳格局,店外面有桌椅!方便大家呼吸!我哋亦好少坐入面!因為唔知點解,店內濕氣好重!氣味好怪! 而家天氣唔熱,坐外面仲舒服!不過出面都係馬路!但唔會大塵!大車經過會嘈啲!當我哋行到店外!我聞到一陣好香嘅鹹魚味! 坐低問店員阿姐!佢話剛剛炸緊鹹魚!我即刻叫個「鹹魚雞粒炒飯」,同同事叫個「越式炒河」分享食(又可以試多一樣 )食物好快到!先講新鮮炸起鹹魚粒炒出來嘅飯!飯粒夠鬆,乾身唔硬,鹹魚粒係有姆指指甲咁大,唔係平時鹹魚碎,新鮮炸起外皮仲脆,微鹹,送飯一流,雞粒淋身唔嚡,如果可以多啲菜絲,增加爽口口感就更好!再來越式炒河,材料好多,其實似星洲炒米嘅材料,炒蛋叉燒火腿洋蔥芽菜之類,即炒夠鑊氣,河炒炒得散唔會斷,而且幾滑,中間夾雜啲辣椒皮,味道微辣(同事試食塊炒蛋話好辣)我覺得剛剛好!幾特色!唔錯! 餐飲熱檸水正常!夠熱唔澀!服務就有個別店員比較粗糙,落單女店員好nice,又爽手!但其中一個阿姐上菜,同事叫雞髀加兩份薯條(因為一個茶餐配兩款小食)阿姐上菜時見到係雞髀配薯
當我哋行到店外!我聞到一陣好香嘅鹹魚味!

餐飲熱檸水正常!夠熱唔澀!

服務就有個別店員比較粗糙,落單女店員好nice,又爽手!但其中一個阿姐上菜,同事叫雞髀加兩份薯條(因為一個茶餐配兩款小食)阿姐上菜時見到係雞髀配薯條西多,
同事咪同阿姐講:「我係雞髀薯條呀!」
阿姐拎走唔夠半分鐘就拎返來!只係夾走件西多,薯條份量都無多度(好明顯係夾走再掃平啲薯條就算)同事咪即興(正常都會喇

話:「咁叫兩份薯條?」
個阿姐仲精景,答:「係呀!都係咁上下咋!」
同事咪話:「咁你比番件西多我喇!」
個阿姐可以當聽唔到走咗去!(同事把聲唔細!阿姐一定會聽到)同事正想入去店內搵人處理!個落單醒目阿姐已經即刻出手!話正話份餐係上錯了!(唔知真定假喇
)之後再拎份似兩份薯條嘅茶餐出來!件事情平息了!講真同事只係比個阿姐處理件事情態度激親!唔係想攪事!食個下午茶啫!(攪事唔怕比人加料咩
)醒目阿姐比埋茄汁!一個人可以令餐飯失色不少!亦令間餐廳失分不少!(服務分兩分係比醒目嗰個店員的
)講真純計食物水準,呢度嘅炒粉麵飯好味,但一餐飯除了食物,仲有環境、服務同衛生,呢幾樣呢間食店都要改善下!(所以只可以比OK)

廁所就無去過,因為好近餐廳就有個大公廁(講真而家公廁水準好過有嘢餐廳,又大又乾淨
鹹魚雞粒炒飯
新炸嘅鹹魚粒