2016-05-25
今日放左工,有同事話元朗開左間新既壽司店,聽說佢D LUNCH好抵食,但始終放LUNCH吾就腳,於是就試左晚市先。我屋企人話睇間食店正吾正,就最緊要係睇食材夠吾夠新鮮,於是緊要叫左刺生先,其實佢有刺生拼盤,不過我地太多野想食,所以自己揀刺生價錢大概$48﹣68有四片。食完呢大碟刺生,我真係要比十個讚, 赤蝦刺生係有蝦味!雖然我好像講緊癈話,但你食左就一定會明我講咩。總括黎講,係新鮮,係好味。所以又再忍唔住再叫多少少食完刺生,幾個女仔點會飽呢,所以叫左個石鍋飯,熱食相對刺生就普通左,不過,都好味既!至於佢既壽司,都係新鮮既,而且吾會舊飯大大舊,因為作每件手握壽司都真係師傅手握的,並不是用機整,因此叫佢既壽司係要預番小小時間既,但為左食好味又新鮮晚壽司,我真係吾介意等,又可以用朋友他傾下計,幾享受。最後真係不得不介紹,黑松露帶子沙律$68 ,作為一位好中意食菜既女孩子,我可以好100﹪肯定作D茶係好好好好好新鮮,仲有個沙律醋真係好正,所以我忍唔住問侍應個沙律用邊種沙律醋,原來係師傅自已調配既,不過最重點既係,我有位好怕醋味既朋友都在場,佢竟然都接受到呢個醋,仲要食多幾淡,所以真係要比100
但始終放LUNCH吾就腳,於是就試左晚市先。
我屋企人話睇間食店正吾正,就最緊要係睇食材夠吾夠新鮮,
於是緊要叫左刺生先,其實佢有刺生拼盤,不過我地太多野想食,
所以自己揀刺生價錢大概$48﹣68有四片。
刺生
雖然我好像講緊癈話,但你食左就一定會明我講咩。
總括黎講,係新鮮,係好味。所以又再忍唔住再叫多少少
三文魚、帶子刺生
不過,都好味既!
泡菜牛肉石鍋飯
我真係吾介意等,又可以用朋友他傾下計,幾享受。
手握壽司-吞拿魚
炙燒黑松露帆立背、芝士三文魚、黑松露左口魚
壽司
原來係師傅自已調配既,
所以真係要比100個讚呢個黑松露帶子沙律
黑松露帶子沙律
最後其實好想比下支持開呢間店既一家人,
佢地雖然比人話出菜慢,所以服務一般,
但其實佢地好有禮貌,預計到客人要等好耐會如實同客人講,
而且成日吾好意思前,吾好意思後,
但確確實實佢既食物食材真係吾錯,
所以希望下次你地想試下晚,
不仿放慢你地急促既腳步慢慢去品嘗每一件美食或者與身邊的人慢慢聊天。:)