2020-12-27
呢日聖誕夜,約左上朋友屋企一齊過,本身都係諗住叫外賣,臨時3-4點嘅時候先至有人話想打邊爐,即刻買料都得,但又好趕咁,始終買完又要洗...之前聽姑仔講過有打邊爐料外賣,即刻試下打去問,有d海鮮都無,話我地唔介意嘅話都可以照落單,本身餐賣哂嘅海鮮比如蟹、龍蝦,佢就話比多份鮑魚、聖子比我地;(圖中嘅蟹係自己另買)都知我地好炆水訂,有得訂已經好好,所以我地都ok,話7點左右可以拎,不過實在太多單,去到都要等多一陣粥底火鍋比左3枝粥水、加一碗粥成個火鍋套餐d野都幾齊;豉油、蔥、蒜都準備好一包包比你;海鮮都幾新鮮,加上幫你洗埋👍🏻不過我地眼闊肚窄,睇落覺得d料唔係話好多,都驚唔夠飽,不過食到最後係ok嘅,夠飽👍🏻最後食埋個粥,粥底嘅南瓜、芋頭粒比漏咗我地,加上朋友睇錯指示,做法錯左,所以我地覺得個粥底一般啫;黎緊新年又有朋友聚餐,到時再挑戰多次,希望食到個鮮甜美味嘅粥底😋
粥底火鍋比左3枝粥水、加一碗粥
成個火鍋套餐d野都幾齊;豉油、蔥、蒜都準備好一包包比你;
海鮮都幾新鮮,加上幫你洗埋👍🏻