2025-01-08
人氣串燒店「燒烤堂」越開越多,今日去到荃灣當然要去試吓啦。店內裝修以淺棕色為主,地方寬敞又整潔。今時今日難得見到手寫餐牌,感覺份外有溫度。餐牌上有百幾款串燒,豬、牛、羊、海鮮、蔬菜同甜品樣樣齊,仲列曬食物風格方便選擇,全部即叫即做。餐廳仲好細心,每枱都有一個小爐可以暖住啲串燒,慢慢食都唔怕。宜家日本生啤仲做緊買一送一,兩個人邊嘆酒、邊食串燒傾計就最正。呢度嘅茶飲都用料十足,試左個百香果烏龍茶,百香果同青檸味道酸酸甜甜,特別開胃。叫左四款不同燒鳥,雞肉都好嫰滑。雞腎尤其出色,有咬口又唔會乾;雞軟骨棒嘅月見蛋味香濃;三黃雞真係有別於一般雞肉味,而且雞腿肉份外juicy。汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)(串)鹽燒鮮三黃雞腿肉惹味爽口雞腎鹽燒雞中翼(兩隻)和牛同牛舌係串燒必食。和牛燒得剛剛好;牛舌Q彈唔會韌。呢度仲有燒鴨舌食,撒上椒鹽非常惹味。鹽燒A4宮崎和牛厚切鹽燒牛舌拖羅椒鹽燒鴨舌呢度海鮮非常新鮮,睇住燒好生蠔嘅汁沸沸騰騰加埋蒜蓉香味,已經忍唔住想大啖咬落去。北寄貝大隻帶鮮甜味;白膳肉質爽口,食極都唔夠。蒜蓉燒生蠔(兩隻)浜燒日本活北寄貝鹽燒白鱔味淋魚干呢度仲有唔同嘅特色心思串燒。煙靭嘅墨魚滑
汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)(串)
鹽燒鮮三黃雞腿肉
惹味爽口雞腎
鹽燒雞中翼(兩隻)
鹽燒A4宮崎和牛
厚切鹽燒牛舌拖羅
椒鹽燒鴨舌
蒜蓉燒生蠔(兩隻)
浜燒日本活北寄貝
鹽燒白鱔
味淋魚干
呢度仲有唔同嘅特色心思串燒。煙靭嘅墨魚滑俾雞皮包住,雞油滲進墨魚滑,外脆內煙靭,非常好味。尖椒皮蛋燒豆皮,係第一次食。微脆嘅豆皮,包住好似醬汁口感咁嘅皮蛋,加上尖椒嘅微辣,非常有趣,值得一試。
雞皮墨魚滑
尖椒皮蛋燒豆皮
鹽燒翠玉瓜
鹽燒秋葵
鹽燒淮山
日本芝士年糕
全晚食咗接近20款串燒,款款味美有質素,值得一試。